Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Εύφλεκτη η κατάσταση στο Ελληνικό



Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στους προσωρινούς καταυλισμούς μεταναστών στο Ελληνικό η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» προειδοποιώντας ότι η σημερινή κατάσταση «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους». Σε επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αμυνας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε την 31η Μαρτίου δίχως να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

«Παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η “Ελληνικό Α.Ε.” έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

Οπως είχε επισημάνει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε την προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο, η συμφωνία καταστρατηγήθηκε και πλέον στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου και στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ φιλοξενούνται κάτω από άθλιες συνθήκες 6.000 μετανάστες.

«Το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει στην επιστολή της η πρόεδρος της εταιρείας, «η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις».

Σύμφωνα με αστυνομικούς που «επιτηρούν» τον χώρο, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμη και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Εκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους έχουν σήμερα οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου