Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στην Τουρκία η Μέρκελ, μεταξύ προσφυγικού, σάτιρας και... σουλτάνου




Να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στοχεύει η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, συνοδεία Τουσκ και Τίμερμανς, στην Τουρκία. Οι επιφυλάξεις για τις ανθρωπιστικές πλευρές της συμφωνίας παραμένουν, η δυσφορία της τουρκικής πλευράς για τη βίζα προκαλεί με τη σειρά της αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ στο ίδιο το Βερολίνο η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για το χειρισμό της υπόθεσης του σατιρικού ποιήματος, στο οποίο φάνηκε να «ενδίδει» στον Ερντογάν.

Η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στην Τουρκία το Σάββατο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Η αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί και κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες στο Γκαζίαντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου επίσης και θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συμφωνία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά έχουν ήδη αρχίζει να φαίνονται οι δυσκολίες στην υλοποίησή της. 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αφίξεις στην ελληνική πλευρά έχουν μειωθεί κατακόρυφα αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να κυμαίνονται σε μερικές δεκάδες καθημερινά, ενώ η Άγκυρα βλέπει να απομακρύνεται η συμφωνία για απελευθέρωση της βίζα τον Ιούνιο -βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση είχε «πουλήσει» στο εσωτερικό τη συμφωνία με την ΕΕ. 

Η γερμανική πλευρά, από την άλλη, η οποία και πίεσε για τη συμφωνία με την Τουρκία, βρίσκεται και στην πιεστικότερη θέση για να φανούν αποτελέσματα. Τα προβλήματα όμως για την Μέρκελ δεν σταματούν εκεί, καθώς στις επιφυλάξεις που εξαρχής εκφράζονταν για το ότι η ΕΕ θα έκανε τα «στραβά μάτια» απέναντι στα ζητήματα ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία προστέθηκε η υπόθεση με τον γερμανό κωμικό Γιαν Μπόμερμαν. 

Η απόφαση της Μέρκελ να δώσει τελικά το πράσινο φως στο αίτημα του Ερντογάν να διωχθεί ποινικά ο Μπόμερμαν για προσβολή αρχηγού ξένου κράτους (μετά το ποίημά του που είχε στόχο τον τούρκο πρόεδρο) προκαλέσε ορατές διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό και κύμα επικρίσεων στη γερμανική δημόσια σφαίρα. 

Η καγκελάριος έφτασε μάλιστα στο σημείο την Παρασκευή να αναγνωρίσει λανθασμένους χειρισμούς της στην υπόθεση: Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους την παραμονή της επίσκεψης στην Τουρκία, θεωρεί πως ήταν λάθος ότι είχε χαρακτηρίσει δημόσια τη σάτιρα του Μπόμερμαν «συνειδητά προσβλητική». 

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος» είπε η Μέρκελ, υπερασπιζόμενη ωστόσο την επιλογή της να προχωρήσει ο φάκελος στην εισαγγελία.


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου