Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Νέα ανασφάλεια για τους ανασφάλιστους! Δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια



Στον «αέρα» βρίσκεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια. Παρά τις εξαγγελίες για δωρεάν καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας και σε φάρμακα, χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων», ο αριθμός των οποίων εκτιμάται περί στα 2 εκατομμύρια.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργείων Υγείας και Εργασίας «για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και άρα και στη συνέχεια προς τις δημόσιες δομές». Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι «ο πληθυσμός των ανασφάλιστων πολιτών είναι κατά βάση ένας πληθυσμός σχετικά νεότερος, δηλαδή είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας και άρα κατά τεκμήριο σχετικά πιο υγιείς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες ΠΕΔΥ, χωρίς διαδικασία προέγκρισης -όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς για τους ανασφάλιστους -και χωρίς υποχρέωση αποδοχής χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι «όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, δεν κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή.
Στην ουσία διατηρείται το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου». Σύμφωνα με τον υπουργό, όσον αφορά τη συμμετοχή στα φάρμακα:

• Οι πολίτες σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορίας, συνεχίζουν και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή. Το κόστος -περί τα 30 εκατ. ευρώ για 300.000 άτομα- θα το αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

• Οι πολίτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (εισοδηματικό κριτήριο στα 2.400 ευρώ), όσοι δηλαδή εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, έχουν δικαίωμα σε δωρεάν φάρμακα. Πρόκειται για περίπου 170.000 οικογένειες, 400.000 ανθρώπους με εκτιμώμενο κόστος 100 εκατ. ευρώ. Για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ διαμένοντες στη χώρα, θα εκδοθεί υγειονομική κάρτα από τα δημόσια νοσοκομεία, εξάμηνης διάρκειας.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός σημείωσε πως «χρωστάει 1,8 δισ. και τα νοσοκομεία χρωστούν 1,2 δισ. χονδρικά σε παρόχους, σε προμηθευτές, σε φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπά».

Διοικήσεις νοσοκομείων << Χθες, διορίστηκαν οι πρώτοι εννέα διοικητές- αναπληρωτές διοικητές στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφυγικών ροών, ενώ μέχρι τις 10 Μαΐου αναμένεται να αναλάβουν και οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των πανεπιστημιακών.

Οι πρώτοι πάντως 9 είναι: ΚΘ-ΚΥ Λέρου διοικήτρια Σαρίκα Ελένη-Λύδα (Βιολόγος), Γ.Ν. Σάμου-Ικαρίας διοικητής Θεόφιλος Λάζαρος (χημικός), στο ΓΝ Μυτιλήνης διοικήτρια Ζερβού Αννα (συνταξιούχος υπάλληλος ΠΕ), στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου αναπληρωτής διοικητής Μονοκρούσος Θεόδωρος (συνταξιούχος καθηγητής ΔΕ), στο ΓΝ Κιλκίς διοικήτρια Βλάχου Μαρία (πολιτικός μηχανικός), στο ΓΝ Ρόδου διοικήτρια η Χατζηστρατή Αικατερίνη (συνταξιούχος Οδοντίατρος ΕΣΥ) και αναπληρωτής διοικητής Βασιλειάδης Σταμάτιος (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων), στο Γ.Ν.-Ν.Υ Καλύμνου αναπληρωτής διοικητής Βόλος Εμμανουήλ(Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ), στο ΓΝ Κω αναπληρωτής Διοικητής Γεωργαντής Νεκτάριος (Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής).




Tης Ελένης Πετροπούλου
Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου