Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Αφορολόγητο: Κομμένο για όσους παίρνουν πάνω από τον βασικό μισθό



Ουσιαστικά όποιος στην Ελλάδα έχει αποδοχές πάνω από 586 ευρώ το μήνα θα πληρώνει φόρους, αυτό ζητούν οι δανειστές για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση.

Κολλάει και το αφορολόγητο στις απαιτήσεις των δανειστών που εκτός απ' το τσουνάμι άμεσων και έμμεσων φόρων, ζητούν νέα αύξηση στο φόρο εισοδήματος για όσους παίρνουν ακόμη και κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο.

Η νέα εμμονή των δανειστών έχει να κάνει με το εύρος της φορολογικής βάσης την οποία θέλουν να μεγαλώσουν και έτσι απαιτούν να μειωθεί το αφορολόγητο από τις 9.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.180 ευρώ. Κάπως έτσι δηλαδή περισώζονται μόνο όσοι παίρνουν τον βασικό μισθό και κάτω. Παράλληλα όμως αυξάνεται ο φόρος σε εκατομμύρια φορολογούμενους που παίρνουν ελάχιστα χρήματα και ζουν με λιγότερα από 10.000 ευρώ, μεικτά, τον χρόνο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως είπε και τα ξημερώματα εξερχόμενος από τη διαπραγμάτευση ο Ε. Τσακαλώτος, δεν συζητά τόσο μεγάλη μείωση. Όπως επιμένει το Οικονομικό επιτελείο η μείωση δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9.100 ευρώ το χρόνο, έτσι ώστε οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους.

Εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα που θέλουν οι δανειστές τότε οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 300 ευρώ φόρο, κάτι που για πολλούς σημαίνει μισό μισθό ή μισή σύνταξη.

Με την πρόταση της κυβέρνηση οι φορολογούμενοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου