Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Νέα μέτρα 3,6 δις εξετάζουν ΔΝΤ και Ευρώπη



Δεύτερη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες με την Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε χθες αργά το απόγευμα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευε πληροφορίες ότι έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3,6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ.

Δεύτερη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε χθες αργά το απόγευμα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αντέδρασε στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους.

Ετσι, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε δεύτερη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες, η οποία κράτησε περίπου 20 λεπτά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές αρχές, και ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

«Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.
 Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου την δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι θορύβησαν την Αθήνα.
Ο Ελληνας υπουργός μας είπε ότι υπάρχουν από διάφορους πολλές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται από το Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές.

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3,6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Μέχρι της στιγμής δεν γνωρίζουμε την αντίδραση του Ταμείου στην πρόταση των Ευρωπαίων.
Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα- Τρίτη στην Αθήνα».

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης το Σάββατο συνάντηση με τον Σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, στον οποίο ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την επόμενη Κυριακή στο Ανόβερο ο Πρόεδρος Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ.
Παρέμβαση των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Βλάντις Ντομπροβσκις από την επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Αποθεματικής Τράπεζας (FED), Τζάνετ Γιέλεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πάντως οι δηλώσεις που έκαναν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Γερμανίας Βόλφγκανγ Σόιμπλε εκδήλωναν αισιοδοξία για την πιθανότητα μιας συμφωνίας. Και οι δύο υποστήριξαν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου του Ecofin στο Άμστερνταμ», είπε ο Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού».

«Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις της Ουάσινγκτον και δεν έχει μειωθεί», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, στην Αθήνα μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα το πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με στόχο την συνέχιση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην αμερικανική πρωτεύουσα.


Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου