Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

17 πλαστά πτυχία στην Βουλή



Επιχείρηση «ανίχνευσης» πλαστών πτυχίων είναι σε εξέλιξη στη Βουλή και συνολικά έχουν εξεταστεί 2.122 τίτλοι σπουδών εργαζομένων.

Από τον έλεγχο -που συνεχίζεται ακόμα και τώρα- έχουν προκύψει 17 κρούσματα προσκόμισης πλαστών τίτλων σπουδών. Ηδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες ποινές (απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων), ενώ οι υποθέσεις έχουν πάει στον εισαγγελέα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπάλληλοι που πιάστηκαν στα πράσα είχαν επικαλεστεί ανύπαρκτους τίτλους σπουδών για να καταφέρουν να προσληφθούν στη Βουλή. Ωστόσο, υπήρχαν και κρούσματα που η πρόσληψη έγινε νόμιμα, αλλά στην πορεία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προσκομίσουν πλαστά στοιχεία για να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή εργαζομένου που είχε καταφέρει να εργαστεί από το 1988 έως το 2015 με πλαστό πτυχίο. Κρούσματα υπήρξαν σε ειδικούς φρουρούς, στο Κανάλι της Βουλής, ακόμα και σε γραμματείς που στο πέρασμα των χρόνων είχαν μεταταχθεί σε νομαρχίες.

Αποκαλύψεις

Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει δώσει εντολή πριν από οποιαδήποτε πρόσληψη (ακόμα και για μετακλητούς) να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των τίτλων σπουδών. Στόχος είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά με πτυχία-μαϊμού.

Τη διαδικασία παρακολουθεί ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλάκης. Να σημειωθεί πως οι έλεγχοι στα πτυχία των νυν υπαλλήλων είχαν ξεκινήσει από το 2013 με εντολή του τότε προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Από τους ελέγχους που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα προέκυψαν τα εξής:
Υπάλληλος είχε προσληφθεί το 1988 και το 1997 έγινε προϊστάμενος στο τμήμα του. Ωστόσο, από τον έλεγχο προέκυψε πως είχε προσκομίσει πλαστό πτυχίο Μαθηματικών και δεν εργάζεται πλέον στη Βουλή.

Εργαζόμενος στο Κανάλι της Βουλής διαπιστώθηκε πως δεν διέθετε τίτλο σπουδών. Η σύμβασή του -που είχε λήξει όταν έγινε ο έλεγχος- δεν ανανεώθηκε.

Υπάλληλος είχε αποσπασθεί το 1999 από το υπουργείο Παιδείας. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν ήταν γνήσιος ο τίτλος σπουδών. Με κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Παιδείας έγινε ανάκληση της μετάταξης. Επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας και εξετάζεται αν θα γίνει ανάκληση του διορισμού.

Δύο ειδικοί φρουροί που είχαν προσληφθεί το 2002 είχαν προσκομίσει ανύπαρκτο τίτλο σπουδών. Να σημειωθεί πως το απολυτήριο λυκείου ήταν απαραίτητο για να γίνει η πρόσληψη.
Σε ακόμα δύο περιπτώσεις ειδικών φρουρών διαπιστώθηκε πως ο τίτλος σπουδών ήταν παραποιημένος.

Γυναίκα είχε μπει στη Βουλή ως μετακλητή το 1996 και έγινε μόνιμη το 1999. Από τον έλεγχο δεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του απολυτηρίου λυκείου.

Επιστημονικός συνεργάτης πρώην πρωθυπουργού είχε απασχοληθεί στη Βουλή από τον Δεκεμβρίου του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2013. Είχε προσκομίσει πτυχίο, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από τον δημόσιο φορέα που ασχολείται με τους τίτλους σπουδών στο εξωτερικό (ΔΟΑΤΑΠ).
Σε δύο περιπτώσεις γραμματείς της Βουλής (θέση που υπήρχε πριν από τους επιστημονικούς συνεργάτες) είχαν μεταταχθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Από τον έλεγχο προέκυψε πως ο ένας είχε πλαστό πτυχίο και ο άλλος πλαστό απολυτήριο. Τα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στις Νομαρχίες Μεσσηνίας και Πειραιά.

Σε έξι περιπτώσεις υπαλλήλων διαπιστώθηκε πως υπήρχαν παραποιημένοι τίτλοι σπουδών. Ωστόσο, οι τίτλοι αυτοί δεν επηρέασαν την πρόσληψη. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας και είναι σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση που εξετάστηκε μπήκε στο αρχείο.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου