Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ψάχνουν στη Χίο 100 πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνταν στην Τουρκία

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου. Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις  στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hotspot του νησιού. Ωστόσο, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για επαναπροώθηση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα, στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των προσφύγων στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ τη Δευτέρα έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Η δημοτική αρχή θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι. 

Τη Δευτέρα έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου