Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Απαραίτητος ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ σύμβουλος του πρώην Βαρουφάκη και παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών με ειδική τροπολογία




Τροπολογία για την παράταση της παραμονής του Κορεάτη συμβούλου  Γκλεν Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Η ρύθμιση τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο και πλέον: 

  • Δίνει την δυνατότητα απευθείας ανάθεσης που αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι έργων.
  • Διπλασιάζει την διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχετικών εμπειρογνωμόνων από 3 μήνες σε 6 ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ανανέωσής τους.
  • Διευρύνει το πλαίσιο των θεμάτων για τα οποία παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες 

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για πρόσθετη κρατική δαπάνη χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει για το ύψος των μισθών που απολαμβάνουν οι σύμβουλοι

Η τροπολογία αυτή δημιούργησε ένταση στην βουλή και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε ότι «πρέπει να μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σε αδιευκρίνιστα πρόσωπα με απευθείας ανάθεση την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είστε ανίκανοι. Αυτή η ρύθμιση είναι ο ορισμός της ανικανότητας και πρέπει να παραιτηθείτε! Δεν σας εξέλεξε ο λαός για να προσλαμβάνετε άλλους να κάνουν την δουλειά σας»

Συνεχίζοντας ο κύριος Βρούτσης απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «εσείς πως το ανέχεστε; ».

Μετά τον κύριο Βρούτση πήρε τον λόγο ο κύριος  Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ και ζήτησε απο την κυβέρνηση να απαντήσει εάν «Ο κύριος Κιμ αμείβεται με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα» και κατηγόρησε  τους υπουργούς ότι «υπηρετούν τη διαφθορά και όχι τη διαφάνεια»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια οι κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης, αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την ανικανότητα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων. Μάλιστα τόνισε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.

«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση» είπε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα»




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου