Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Σε νέα σύνοδο οι οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό





Ξεπέρασε τις 16 ώρες η διάρκεια της έκτακτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά ένα κοινό ανακοινωθέν. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με τον τούρκο πρωθυπουργό, παραπέμποντας σε επόμενη Σύνοδο όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ΕΕ, τόσο για τη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν όσο και στο προσφυγικό.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε και έκανε λόγο για διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Είπε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί. Η Τουρκία ανέφερε η κ. Μέρκελ θα παραλάβει τους παράτυπους  μετανάστες αλλά οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να μειωθεί η ροή των προσφυγικών ροών, αλλά και να επιστρέψουν με διαδικασία fast track οι παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.  Ο κ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα στην λειτουργία των hotspots, αλλά και για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφός της. Επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα βοηθήσει και στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα δοθεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι όταν θα σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ότι και η Τουρκία πρέπει να λάβει βοήθεια, αλλά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον περιορισμό των ροών. Αναφέρθηκε μάλιστα στη βοήθεια των 3 δισ. ευρώ που θα λάβει σε πρώτη φάση και για το οποίο έχει ήδη υπάρξει δέσμευση.

Πάντως, ο Ολάντ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε» στην περίπτωση της Τουρκίας, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Νέα συνάντηση με Νταβούτογλου στις 18 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ.

Προσέθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Θρίλερ από νωρίς το απόγευμα

Ήδη, από νωρίς το απόγευμα είχε γίνει σαφές ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει οριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες επί των προτάσεων που είχε καταθέσει η Τουρκία.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) αντέδρασαν στο σχέδιο, καθώς δεν δέχονταν την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. 

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ισχύσει ό,τι ίσχυε σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, δηλαδή να παραμείνει ανοικτός.

Χαρακτήρισε δε υποκριτικό να μην γίνονται δεκτές ορισμένες εθνικότητες προσφύγων και την ίδια ώρα να απορρίπτεται και η επιστροφή τους στην Τουρκία. «Θα βρουν τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη» φέρεται να είπε.

Το προσχέδιο που κυκλοφόρησε

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. 

Αναλυτικά το σχέδιο πρότασης που ετέθη στη Σύνοδο Κορυφής:

Περιλαμβάνει ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγική κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως αρχικά είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Περιλαμβάνεται πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας.

Παράλληλα αναφέρεται ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου