Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ξεκινάει η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο




Την έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο από σήμερα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να εντείνει τον έλεγχο και την συγκέντρωση πληροφοριών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, και συνέχισε: «Μας ανησυχεί η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Συρία και το Αιγαίο».

«Το NATO ξεκινά δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας και της Τουρκίας) σήμερα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ) και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά στο Αιγαίο.

Η Γερμανία ηγείται της αποστολής του NATO η οποία συμφωνήθηκε την 11η Φεβρουαρίου. Στην αποστολή μετέχουν επίσης πλοία της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Καναδά. Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της Συμμαχίας, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να αποτρέψει τα «κύματα μεταναστών» και τα τραγικά γεγονότα στο Αιγαίο πέλαγος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι θα μπορεί να έχει μια «ανθρωπιστική αντιμετώπιση» στις συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου