Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Πώς το πρόσωπό μας επηρεάζει το πόσο ευφυείς φαινόμαστε



Μπορεί να προσπαθούμε να πορευόμαστε στη ζωή μας χωρίς να επηρεαζόμαστε από όσα οι άλλοι πιστεύουν για εμάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αντίληψη που σχηματίζουν για τον χαρακτήρα μας οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, παίζει ρόλο στις δυνητικές σχέσεις μας μαζί τους. Επομένως, μάλλον δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας να φαινόμαστε λιγότερο ευφυείς από ό,τι είμαστε.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews, υπάρχει τρόπος να στέλνουμε "σήματα ευφυΐας" και αυτός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο καλύτερος ύπνος δεν έχει μόνο ευεργετικά για την υγεία μας αποτελέσματα, αλλά επηρεάζει και το πόσο ευφυείς φαινόμαστε στους γύρω μας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, συμπέραναν ότι όσο περισσότερο κοιμόμαστε και ξεκουράζουμε το πρόσωπά μας, τόσο πιο ευφυείς φαινόμαστε. Αντιθέτως, τα χαμηλωμένα βλέφαρα και το συνοφρύωμα, σημάδια που αφήνει ο ανεπαρκής ύπνος στο πρόσωπό μας, στέλνουν μηνύματα χαμηλότερης νοημοσύνης.


Γνωρίζοντας ότι η γενική ελκυστικότητα του προσώπου μας επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούν οι υπόλοιποι για εμάς, στόχος της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τον ερευνητή της σχολής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του St Andrews, Sean Talamas, ήταν να εξετάσει κατά πόσο κάποια μεμονωμένα σήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.


Τέσσερα πειράματα επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση

Όπως σημειώνουν στη δημοσιευμένη μελέτη τους, οι ερευνητές υπέθεταν ότι υποτιμούμε τη δύναμη τέτοιων σημάτων, πέραν της γενικής ελκυστικότητας. Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους, πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα, στα πλαίσια των οποίων 190 φωτογραφίες ενηλίκων και παιδιών, αξιολογήθηκαν από μία ομάδα πέραν των 200 συμμετεχόντων στη μελέτη.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα 190 πρόσωπα σε "ουδέτερη στάση", ωστόσο, είχαν προηγουμένως μετρηθεί με ειδικό λογισμικό, για να διαπιστωθεί (α) ο βαθμός που τα μάτια ήταν ανοιχτά και (β) η κλίση του στόματος. 

Τα σημάδια της αϋπνίας στο πρόσωπο, επηρεάζουν το κατά πόσο γινόμαστε αντιληπτοί ως ευφυείς άνθρωποι

Τα αποτελέσματα των πρώτων δύο πειραμάτων (ένα για τις φωτογραφίες ενηλίκων και ένα για τις φωτογραφίες παιδιών), έδειξαν πως το κατά πόσο τα πρόσωπα γίνονταν αντιληπτά ως ευφυή εξαρτώταν μερικώς από το πόσο ελκυστικά ήταν, αλλά και ότι τα πρόσωπα με πιο ανοιχτά μάτια και ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο γίνονταν αντιληπτά ως πιο ευφυή, ανεξαρτήτως ελκυστικότητας.

Στο τρίτο πείραμα, οι ερευνητές "πείραξαν" τις φωτογραφίες, αλλάζοντας την κλίση του στόματος και το μέγεθος του ανοίγματος των βλεφάρων, επιβεβαιώνοντας ότι το ελαφρύ χαμόγελο και τα ανοιχτά μάτια συνδέονταν με μεγαλύτερη ευφυΐα από τους αξιολογούντες, ενώ το ελαφρύ συνοφρύωμα και τα χαμηλωμένα βλέφαρα έστελναν σήμα χαμηλότερης νοημοσύνης.

Τέλος, στο τέταρτο πείραμα, τα 190 πρόσωπα που απεικονίζονταν στις αρχικές φωτογραφίες, φωτογραφήθηκαν ξανά -πρώτα μετά από μία νύχτα καλού ύπνου και έπειτα μετά από μία νύχτα με ανεπαρκή ύπνο. Τα αποτελέσματα και πάλι επιβεβαίωσαν ότι τα πιο "φρέσκα" πρόσωπα (ανοιχτά μάτια και κλίση χειλιών προς τα πάνω), γίνονταν αντιληπτά ως πιο ευφυή.

Ανοιχτά μάτια, για να γίνεται αντιληπτή η ευφυΐα μας

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα σημάδια της αϋπνίας στο πρόσωπο επηρεάζουν το κατά πόσο αυτό το πρόσωπο γίνεται αντιληπτό ως ευφυές με αρνητικό τρόπο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό είναι λογικό, καθώς τα ίδια σημάδια στέλνουν σήμα κούρασης και χαμηλής διάθεσης -δύο καταστάσεις που αποδεδειγμένα επιδρούν επιζήμια στη γνωστική απόδοση.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί από τους ανθρώπους που φαίνονται να βρίσκονται σε λιγότερη εγρήγορση και να έχουν χειρότερη διάθεση, φαίνονται στα μάτια και στο μυαλό μας ως λιγότερο έξυπνοι, εξηγούν οι ειδικοί. 

Όσο για τη συμβουλή τους; Σε μία συνέντευξη με έναν εργοδότη ή στην τάξη, να προσέχετε την έκφραση του προσώπου σας. Ο περισσότερος και καλύτερος ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αβίαστα. Πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, αν και είναι ιδιαίτερα ευφυείς, μπορεί να στέλνουν το αντίθετο μήνυμα.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου