Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη -Μετανάστες κάνουν απεργία πείνας και κλείνουν δρόμους



Οριακή είναι η κατάσταση στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαμαρτύρονται διαρκώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους.

Χθες μάλιστα, η βροχή που διήρκεσε για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων από 12.000 ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή.

Τη διαβίωση των προσφύγων έρχεται να δυσχεράνει η προσωρινή αποχώρηση των ΜΚΟ, καθώς πλέον δεν θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη. «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα και έχουν πλέον εξαντληθεί, και οι ιατρικές ανάγκες είναι μεγάλες. Εχουν χάσει την υπομονή τους, αισθάνονται ότι, ύστερα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασαν στην πηγή αλλά δεν μπορούν να πιουν νερό», λέει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ασπασία Κάκαρη στην Καθημερινή. Όπως εξηγεί η οργάνωση αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά την Τρίτη το μεσημέρι «για λόγους ασφαλείας του προσωπικού», όταν ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη σκηνή τους.

Σημαντικός παράγοντας που διαμόρφωσε την συμπεριφορά των προσφύγων και οδήγησε σε απανωτές διαμαρτυρίες και εντάσεις ήταν η συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκτοτε κάποιοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.

Τα επεισόδια στην Ειδομένη

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ειδομένη μυρίζει μπαρούτι. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα.

Ωστόσο, η εξαθλίωση τούς έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης με αποκορύφωμα την προσπάθεια δύο ανθρώπων προχθές το απόγευμα να αυτοπυρποληθούν. Παράλληλα, προχθές επικράτησε ένταση όταν το βράδυ ομάδα εξαγριωμένων μεταναστών επιτέθηκε κατά δημοσιογράφων και κινήθηκε απειλητικά κατά μελών ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εθελοντές από το camp. Μάλιστα, δεν πραγματοποιήθηκε το συσσίτιο. Μόνο στα παιδιά δόθηκε γάλα.

Οι πρόσφυγες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και στα δυο ρεύματα προχώρησαν πρόσφυγες προκαλώντας σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Νωρίτερα μια ομάδα προσφύγων είχε προχωρήσει και σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου στο Κιλκίς.

Η συγκέντρωση που έγινε από τους 150 περίπου μετανάστες που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα έληξε στις 14.30.


Οι πρόσφυγες επέστρεψαν και πάλι στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν στο χωριό Ευζώνοι.

Πρόσφυγες στη Λέσβο απειλούν να πέσουν στη θάλασσα
Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι πρόσφυγες στη Λέσβο, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με αρκετούς να απειλούν να πέσουν στην θάλασσα, αν αποφασίσουν να τους απελάσουν.

Παράδειγμα, η οικογένεια Μπέκο, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στο κέντρο φιλοξενίας Μόρια στο νησί.

Ο 28χρονος Μπέκο από τη Βαγδάτη μαζί με τη σύζυγό του και τον μόλις 2 μηνών γιό τους, βρίσκονται ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους, που έφτασαν με βάρκες στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει το middleeasteye.net, μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Προς το παρόν, η οικογένεια του Μπέκο βρίσκεται στο κέντρο Μόρια, περιμένοντας να αποφασιστεί αν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές του επιτρέψουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο ή τους απελάσουν στην Τουρκία.

«Δεν χρειαζόμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά μία ασφαλή», λέει ο Μπέκο και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να πάμε στη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα μου δώσει ένα δωμάτιο ή κάτι τέτοιο, ένα μέλλον, κάποια ασφάλεια, θα μείνουμε εδώ. Αν δεν γίνει αυτό, εγώ θα πέσω στη θάλασσα».

«Η Τουρκία είναι μια κακή χώρα, λυπάμαι, αλλά είναι. Εάν μας στείλουν πίσω στην Τουρκία, αυτή θα μας στείλει πίσω στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα πεθάνουμε στο Ιράκ και στη Συρία», τονίζει.

Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές με τους πρόσφυγες να λένε: «Θέλουμε χαρτιά» και να αναρωτιούνται «πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Η συμφωνία έχει προκαλέσει επικρίσεις από τον ΟΗΕ, η οποία επεσήμανε πως το σχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναστέλλοντας τις δραστηριότητες της στα κλειστά κέντρα υποδοχής στη Λέσβο.

Η Save the Children αποχωρεί από τα νησιά

Σήμερα το πρωί η Save the Children η βασική οργάνωση που μεριμνεί για τα παιδιά ανακοίνωσε την απόφασή της να αναχωρήσει από τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου