Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ... ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ



Στο σκοτάδι οι φορείς-φαντάσματα

Υστερα από 6 χρόνια εξαγγελιών και την εναλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων το υπουργείο στέλνει νέα τελεσίγραφα σε... άγνωστους παραλήπτες: όποιος δεν δώσει στοιχεία μέχρι τα τέλη Μαρτίου χάνει τη χρηματοδότηση

Ατέρμονη είναι η διαδικασία καταγραφής των ΝΠΙΔ, αφού έξι χρόνια μετά την πρώτη απογραφή των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι κυβερνήσεις αναζητούν ακόμα τους φορείς-φαντάσματα που παραμένουν στο σκοτάδι. Η καταγραφή των ΝΠΙΔ έχει μετατραπεί στον «άγνωστο πόλεμο» του Δημοσίου, με τον αριθμό των... αόρατων φορέων να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ο κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται ανίκανος να απογράψει τον... εαυτό του, αφού ύστερα από έξι χρόνια εξαγγελιών και την εναλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με χθεσινή εγκύκλιο αποστέλλει τελεσίγραφο σε... άγνωστους παραλήπτες. Για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες προειδοποιεί ότι τα ΝΠΙΔ που δεν θα αποστείλουν στοιχεία μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση.

Αυτή τη φορά όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκαταλείπει τη ρητορική των... κυρώσεων στα διοικητικά συμβούλια των μη καταγεγραμμένων φορέων, η οποία είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Επιλέγει την τακτική της... τιμωρίας μέσω της εξάλειψης της κρατικής χρηματοδότησης εάν οι συγκεκριμένοι φορείς επιμείνουν να παραμένουν στο... σκοτάδι και δεν «αποκαλύψουν» τα οικονομικά στοιχεία τους, τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και το ύψος της μισθοδοσίας.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο του αν. υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, που απευθύνεται στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, γίνεται απλώς μία υπενθύμιση. Στόχος είναι να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους φορείς-φαντάσματα, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που λαμβάνουν τακτική κρατική επιχορήγηση πάνω από 50% του προϋπολογισμού τους και αρνούνται να απογραφούν.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι η εγκύκλιος του Χρ. Βερναρδάκη υπενθυμίζει για τελευταία φορά την υποχρέωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να... αποκαλύψουν τα οικονομικά στοιχεία τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Διαφορετικά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν τους φορείς χωρίς χρηματοδότηση. Εάν μπορούν να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε αντίθετη περίπτωση όμως ο μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις των εργαζομένων και τη λειτουργία των ίδιων των φορέων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ανώτατα στελέχη της ιεραρχίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι ο αριθμός των... άφαντων εταιρειών δεν ξεπερνά σήμερα τους 40-50 φορείς, οι οποίοι είναι ?κατά κύριο λόγο? εταιρείες που συνδέονται με κληροδοτήματα ή δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις.

Στα τέλη του 2015 πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για 404 φορείς-φαντάσματα που αναζητούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Από τότε μέχρι και σήμερα αρκετά ΝΠΙΔ εντάχθηκαν στο Μητρώο και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την οικονομική τους κατάσταση, υπό τον φόβο περικοπών.

Η καταγραφή του συνόλου των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ως στόχο την πλήρη αποτύπωση των κρατικών επιχορηγήσεων, του συνόλου των εργαζομένων στους συγκεκριμένους φορείς αλλά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Το θεσμικό πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντάσσονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται από το Ενιαίο Μισθολόγιο. Η αποφυγή περικοπών στους μισθούς ήταν από τις βασικές αιτίες που μια σειρά δημόσιων φορέων απέφευγαν να αποδώσουν τα στοιχεία της απογραφής τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το κυνήγι όμως των φορέων-φαντασμάτων κρατά χρόνια ?τουλάχιστον από το 2013?, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι απειλές για τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης δεν πραγματοποιούνταν.

Η πρώτη απογραφή των ΝΠΙΔ ξεκίνησε το 2011 επί υπουργίας Γ. Ραγκούση και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα. Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 900 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται περίπου 32.000 υπάλληλοι.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις εγκύκλιοι για την απογραφή των ΝΠΙΔ: η πρώτη επί υπουργίας Αν. Μανιτάκη το 2013 και κατόπιν από τον τότε υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου για πρώτη φορά προβλέπονταν κυρώσεις για τα μέλη των ΔΣ στους φορείς που δεν θα απογραφούν, καθώς και αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά μια σειρά φορέων κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα και συνεπώς μπορούν να έχουν ένα αυτόνομο μοντέλο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Απριλίου 2014 που έληγε το χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή των ΝΠΙΔ είχαν εντοπιστεί περίπου 500 φορείς που δεν είχαν απογραφεί, εκ των οποίων οι 155 αφορούσαν δημοτικές και αναπτυξιακές εταιρείες. Η προτελευταία εγκύκλιος για την απογραφή των ΝΠΙΔ εκδόθηκε από τον νυν υπουργό Χρ. Βερναρδάκη στις αρχές Νοεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία στα τέλη του μήνα, προβλέποντας αυστηρές κυρώσεις.

ΦΟΡΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαμάχη για την ένταξη στο Μητρώο με δεκάδες ΝΠΙΔ

Μεγάλη είναι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και φορέων για τα είδη των επιχειρήσεων του Δημοσίου που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ένταξη ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης σημαίνει αυτόματα την ένταξη των εργαζομένων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, γεγονός που σημαίνει περικοπές σε μισθούς στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.
Παράλληλα ο συγκεκριμένος φορέας θέτει υποψηφιότητα για περικοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις αναζητήσουν κονδύλια για περικοπή δαπανών.

Αρχικά είχε εντοπιστεί ότι ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 50% τουλάχιστον και δεν απέστελλαν στοιχεία στην κυβέρνηση για να απογραφούν ήταν αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ και διαδημοτικές επιχειρήσεις των δήμων.

Στο παρελθόν η συμπλήρωση της λίστας των ΝΠΙΔ αποτέλεσε βασικό εργαλείο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών που προβλέπονταν από τη συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο της μείωσης του κράτους. Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, Θ. Πάγκαλο.

Εμειναν στη μέση

Οι προσπάθειες έμειναν στη μέση, αφού οι συγχωνεύσεις παρέμεναν στα χαρτιά στις περισσότερες περιπτώσεις και οι καταργήσεις φορέων καθυστερούσαν λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που προβλέπεται για την εκκαθάρισή τους, ενώ οι περικοπές δαπανών αφορούσαν κυρίως την κατάργηση διοικητικών συμβουλίων.

Στο στόχαστρο των προηγούμενων κυβερνήσεων για να πάρουν τον δρόμο των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τέθηκαν αναπτυξιακές εταιρείες και διαδημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες αρνούνταν να απογραφούν.

Αρκετές εξ αυτών μάλιστα κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν στο αίτημά τους να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταγραφής στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οπως αναφέρουν στελέχη των αναπτυξιακών εταιρειών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο οι συγκεκριμένοι φορείς δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

«Λειτουργούμε ως ΑΕ»

«Απαγορεύεται η έμμεση ή άμεση επιχορήγηση στις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ, αφού λειτουργούμε ως Ανώνυμες Εταιρείες, πληρώνουμε φόρους στο κράτος και όταν χρωστάμε -για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία- δεν μπορούμε να λαμβάνουμε χρηματοδότηση από δήμους ή το κράτος για να καλύψουμε τα χρέη μας», αναφέρουν στελέχη των αναπτυξιακών εταιρειών.

Τονίζουν δε ότι το μόνο έσοδο για τη λειτουργία τους είναι η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

Με το ίδιο σκεπτικό έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους και οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.

Σε αυτό πλαίσιο και με την επίκληση των ιδίων εσόδων καθώς και της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης εκτός του αρχικού κεφαλαίου, έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους δεκάδες Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από την απογραφή τους στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.




Νίκος Β. Τσίτσας


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου