Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αντιτρομοκρατικός «συναγερμός» στις Βρυξέλλες



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τέσσερις Βέλγοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν χθες από πυρά ενόπλων, κατά τη διάρκεια ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο προάστιο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στη διάρκεια της συμπλοκής, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ενώ άλλος ένας διέφυγε και αναζητείτο. Η αστυνομία ζήτησε από τους περιοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και διέταξε την παραμονή των μαθητών δύο παρακείμενων σχολείων στις τάξεις τους.

Τη συμμετοχή Γάλλων αστυνομικών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στην επιχείρηση στη Φορέ αποκάλυψε, στο μεταξύ, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με την έρευνα για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι», είπε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας των Βρυξελλών. Ο σχεδιασμός των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, πραγματοποιήθηκε κυρίως στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο υποβαθμισμένο προάστιο Μολεμπέκ, γειτονικό της Φορέ. Η περιοχή γύρω από τον τόπο της εφόδου των αστυνομικών, που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές της αμαξοστοιχίας Παρίσι-Αμστερνταμ, είχε αποκλεισθεί, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από αυτήν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών αποκάλυψε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά από πυρά όπλου κατά την έφοδο, ενώ δύο ακόμη υπέστησαν επιπόλαια τραύματα. Ενας από τους κύριους υπόπτους για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνεχίζει να διαφεύγει. Ο Αμπντεσλάμ εγκατέλειψε το Παρίσι λίγες ώρες αφότου ο αδελφός του ανατινάχθηκε έξω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα ήταν χθες ιδιαίτερα αυστηρά, με δυνάμεις του στρατού να περιπολούν στους δρόμους, καθώς η γαλλοβελγική αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχιζόταν στο προάστιο Φορέ. Το Βέλγιο, με αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων που υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, εμφανίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου