Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΗΠΑ : Η αριθμητική είναι αδήριτη και ευνοεί τον Τραμπ




Τέσσερις ειδικοί μιλούν στο Βήμα και εξηγούν γιατί το σύστημα των προκριματικών πιθανότατα θα συμβάλλει στο να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο ακροδεξιός Κροίσος

Το διατυμπανίζει ο ίδιος με τον γνωστό στόμφο, αλλά το πιστεύουν και όλοι οι άλλοι. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει στην Φλόριντα και στο Οχάϊο, δύο μεγάλες, κρίσιμες Πολιτείες που ψηφίζουν την Τρίτη 15 Μαρτίου, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κανένας άλλος Ρεπουμπλικάνος υποψηφίος δεν θα μπορέσει να τον ξεπεράσει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα.

«Αν επικρατήσει και στις δύο αυτές Πολιτείες τότε νομίζω ότι θα είναι πολύ απίθανο να μην του δώσει το Κόμμα το χρίσμα», λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Μάθιου Μπάουμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.

«Τελευταία γίνεται λόγος για μια μάχη στο Συνέδριο, τον Ιούλιο, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε ίσως να εκλέξει κάποιον άλλον για προεδρικό υποψήφιο. Αυτό είναι πάντα δυνατό, αλλά μόνο αν ο Τραμπ βρεθεί μακριά από το απαραίτητο όριο αντιπροσώπων (τουλάχιστον 1.237 επί συνόλου 2.472). Αλλιώς θα είναι πολιτικά ανέφικτο να του στερήσουν το χρίσμα. Και η πιθανότητα μειώνεται σχεδόν στο μηδέν αν κερδίσει και την Φλόριντα και το Οχάιο», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Είναι μια προοπτική που κάνει πολύ κόσμο να ανατριχιάζει, εντός και εκτός του Κόμματος και των ΗΠΑ. Και δυστυχώς για όλους τους αντιπάλους του ανεκδιήγητου Κροίσου, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, και μάλιστα μεγάλο, στην Φλόριντα.

Μάχη επιβίωσης θα δώσει εκεί, στην Πολιτεία όπου εκλέγεται γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο. Ο 45χρονος εθεωρείτο κάποτε μεγάλη ελπίδα του κατεστημένου των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι επιδόσεις του στις προκριματικές είναι εντελώς απογοητευτικές. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι θα χάσει με διψήφια διαφορά, στην Πολιτεία της Λιακάδας. Η τελευταία έρευνα για το CNN τον δείχνει με 24%, πίσω από τον 69χρονο Τραμπ που προηγείται με 40%. Αν δεν κερδίσει την Πολιτεία του, θα είναι τέτοιο το πλήγμα γοήτρου, που ο Ρούμπιο μάλλον θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα.

«Κλειδί» της εκλογής η Φλόριντα 

Οι προκριματικές στη Φλόριντα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή οι 99 αντιπρόσωποί της, όπως και οι 66 του Οχάιο, πηγαίνουν όλοι στον νικητή. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει 446 αντιπροσώπους. Δεύτερος είναι ο σκληρός Δεξιός Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (347), τρίτος ο Ρούμπιο (151) και τέταρτος ο κυβερνήτης του Οχάϊο Τζον Κέϊσικ (54).

Ο δρ. Σαμ Γουάνγκ από το Πρίνστον λέει στο ΒΗΜΑ ότι ακριβώς επειδή η ψήφος στις προκριματικές μοιράζεται σε τέσσερις διεκδικητές, αποκλείεται να ξεπεράσει κάποιος τον Τραμπ σε αριθμό αντιπροσώπων. «Ο μόνος πιθανός τρόπος για να σταματήσει κάποιος τον Τραμπ θα ήταν αν είχαν μείνει μόνο δύο υποψήφιοι στις 14 Μαρτίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανονισμοί στις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανταμείβουν όποιον τερματίζει πρώτος, ακόμα και αν ο πρωτοπόρος έχει λιγότερο από το 50% της υποστήριξης», τονίζει ο Γουάνγκ.

Ανάσα έχουν δώσει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον 63χρονο μετριοπαθή Κέϊσικ που φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ στην Πολιτεία του στο Οχάϊο (με 34% έναντι 29% για τον μεγιστάνα). Σε αυτή την περίπτωση ο Κέϊσικ θα παραμείνει εντός μέχρι το Συνέδριο, ελπίζοντας ότι θα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν συγκεντρώσει 1.237 αντιπροσώπους μέχρι τον Ιούλιο.

Οι πέντε  Πολιτείες που ψηφίζουν στις 15 Μαρτίου (Φλόριντα, Οχάϊο, Ιλινόι, Μιζούρι και Βόρεια Καρολίνα) δίνουν συνολικά 367 αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Στο Ιλινόϊ, που μοιράζει τους αντιπροσώπους του με ένα περίπλοκο αναλογικό σύστημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον Τραμπ (32%) και μετά τους Κρουζ (22%), Ρούμπιο (21%) και Κέϊσικ (18%).

Τελευταίος αντίπαλος ο Τεντ Κρουζ

«Από τους άλλους τρεις φιναλίστ, μόνο ο Κρουζ έχει απομείνει ως πραγματική εναλλακτική στον Τραμπ. Αλλά έχει περιορισμένη βάση στήριξης - τους πολύ συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους - και δεν θα κερδίσει εύκολα στις Πολιτείες που ψηφίζουν τον Απρίλιο και τον Μάϊο», μας λέει ο Μπρους Μιρόφ, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Σούπερ δεξιός, εκλεκτός του Κόμματος του Τσαγιού και βαθιά ευσεβής χριστιανός, ο 46χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τέξας τερμάτισε πρώτος στην Πολιτεία του, και βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη θέση σε αριθμό αντιπροσώπων. Θεωρείται σε πολλά σημεία εξ ίσου «αντι-συστημικός» με τον Τραμπ, και το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων μόλις τώρα αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι ίσως χρειαστεί να τον στηρίξει. Γιος εξόριστου Κουβανού, ιέραξ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, υπόσχεται να ξηλώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ομπάμα, είναι φανατικός υπέρμαχος της οπλοκατοχής και αναφανδόν κατά των αμβλώσεων, των γάμων ομοφυλοφίλων και κάθε προοδευτικής κοινωνικής ιδέας.

Το σενάριο του «Συνεδρίου με μεσάζοντες»

«Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ είναι σαφώς ο επικρατέστερος για το χρίσμα», λέει στο ΒΗΜΑ η Ντόνα Χόφμαν, καθηγήτρια Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα.

«Αν ο Κέϊσικ νικήσει στο Οχάϊο και ο Ρούμπιο στην Φλόριντα (πράγμα αμφίβολο), θα μπορούσαν να φρενάρουν τον Τραμπ στον δρόμο για το χρίσμα. Η το Κόμμα θα μπορούσε να πείσει τους Κέϊσικ και Ρούμπιο να αποσυρθούν ώστε οι οπαδοί που δεν θέλουν τον Τραμπ να μπορέσουν να συσπειρωθούν γύρω από μόνο έναν υποψήφιο. Ούτε αυτό φαίνεται πιθανό. Αν ο Τραμπ πάει στο συνέδριο στο Κλίβελαντ χωρίς πλειοψηφία αντιπροσώπων, τότε το χρίσμα μπορεί να αποφασιστεί εκεί», προσθέτει η Χόφμαν.

Είναι το σενάριο του «Συνεδρίου με μεσάζοντες» («brokered convention»), δηλαδή ενός συνεδρίου όπου κανένας υποψήφιος δεν θα έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, μακιαβελικοί σχεδιασμοί, και σκληρά παζάρια για το χρίσμα.

Τελευταία φορά που έκαναν τέτοιο συνέδριο οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν το 1948. Αλλά έμπειροι αναλυτές λένε ότι ολόκληρη η ιδέα ενός συνεδρίου με «μεσολαβητές» εξαρτάται από την ύπαρξη ισχυρών κομματικών στελεχών, «βαρώνων» με επιρροή που μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις, παρασκηνιακές συμφωνίες, και να κατευθύνουν τις ψήφους των συνέδρων.

Το σύστημα αυτό δεν υπάρχει πια. Γκρεμίστηκε από τους δημοκρατικούς κανόνες που προέκριναν την τρέχουσα μέθοδο επιλογής, η οποία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970, και δίνει στους ψηφοφόρους την εξουσία εκλογής του προεδρικού υποψηφίου μέσα από τις κάλπες των προκριματικών.



Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου