Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Διαβητικοί τύπου Ι : Κορυφαίοι σήμερα υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητούσαν να συμπεριληφθούν στην λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις τι έγινε;



Κώστας Βουκελάτος

Ξεκινάω με την επερώτηση και την ανησυχία που είχε το 2013  ο τωρινός υπουργός υγείας  Ξάνθος Αντρέας μαζί με τους συναδέλφους του, Χρήστο Μαντά, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αλέξης Μητρόπουλος, Τζένη Βαμβακά, Στρατούλης Δημήτρης, Μπάρκας Κώστας, Σταθάς Γιάννης, Ζαχαρίας Κώστας, Ζερδέλης Γιάννης, Κατριβάνου Βασιλική, Μιχαλάκης Νίκος και η ανησυχία αφορούσε τον πίνακα των 42 τότε μη αναστρέψιμων παθήσεων και γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί οι διαβητικοί τύπου Ι. Τίτλος επερώτησης : Παραλείψεις στον Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια Αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επʼ αόριστον.

Θυμάμαι τον βουλευτή των ΑΝΕΛ κύριο Τέρενς Κουίκ να φωνάζει για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι και να ζητάει να συμπεριληφθούν στην λίστα με τις 42 που έγιναν 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται κάθε τριετία για να αποδείξουν ότι η πάθηση τους είναι μη αναστρέψιμη. 

Κατηγορούσε μάλιστα τον προηγούμενο υπουργό της Νέας Δημοκρατίας κύριο Βρούτση χαρακτηρίζοντας  «Απάνθρωπη την λίστα Βρούτση–Στόχος η μη συνταξιοδότηση διαβητικών»

Ο κορυφαίος πλέον υπουργός των ΑΝΕΛ κύριος Κουίκ, ο οποίος είχε κάνει και επερώτηση για αυτό θέμα τον Μάρτιο του 2014 δεν έχει κάνει τίποτα για να μπουν στην λίστα οι διαβητικοί τύπου Ι.

Όλγα Γεροβασίλη επίσης σήμερα κορυφαία υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, 12/12/2014 είχε καταθέσει επερώτηση μαζί με τους συναδέλφους της  βουλευτές , Δριτσέλη Παναγιώτα, Κουρουμπλή Παναγιώτη υπουργό εσωτερικών σήμερα, Στρατούλη Δημήτρη και Καραγιαννίδη Χρήστο για το ίδιο θέμα κατηγορώντας τους προηγούμενους για απαράδεκτους.

Η ΕΣΑΜΕΑ τυπική και σωστή μετά τις υποσχέσεις που είχε πάρει από τους τωρινούς κυβερνόντες έστειλε υπόμνημα 26/2/2015, στις νέες ηγεσίες των υπουργείων για το θέμα της λίστας και των ΚΕΠΑ.

Έχει περάσει ένας ενάμιση χρόνος από την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τις ωραίες επερωτήσεις τους από το 2013 και στο διάστημα αυτό έχουν δοθεί δεκάδες υποσχέσεις στην ΕΣΑΜΕΑ, στην ΕΛΟΔΙ και σε άλλες οργανώσεις,  αλλά αποτέλεσμα κανένα και η λίστα με τις 43 παθήσεις δεν έχει συμπεριλάβει ακόμα τους διαβητικούς τύπου Ι, δηλαδή μια μη αναστρέψιμη πάθηση που δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο παρά μόνο να επιδεινωθεί με αναμενόμενες επιπλοκές κάποιοι δεν τους θέλουν μέσα στην λίστα και τα ερωτηματικά είναι πολλά.

Έτσι λοιπόν κάθε 3 χρόνια θα πρέπει ο παθών να κάνει ξανά την διαδικασία  και να ταλαιπωρείται ώστε να συνεχίσει να παίρνει το πενιχρό επίδομα που δίνει το κράτος.

Μόνο στην Ελλάδα χρειάζεται πιστοποίηση κάθε τρία χρόνια ότι ο «Γάιδαρος δεν πετάει»

Τελικά τι θα γίνει; 
Υπάρχει απάντηση; 
Μόνο στα σοβαρά κράτη με σοβαρές κυβερνήσεις θα μπορούσε να σταθούν αυτά τα ερώτημα δυστυχώς.

Σε αναμονή το ψάχνουμε το θέμα και γιατί καθυστερεί.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου