Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Γεννηματά - Θάνου



Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρει το ΠΑΣΟΚ για την επιστολή που απέστειλε προ περίπου δύο εβδομάδων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προς την κ. Φώφη Γεννηματά. Σε επιστολή της με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2016, την οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η κ. Θάνου εξέφραζε την «απορία» και «έκπληξη» για το ύφος των ανακοινώσεων που εξέδωσε το κόμμα αλλά και την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά του καθηγητή κ. Στ. Τσακυράκη. Η κ. Θάνου, μάλιστα, υπερασπίζεται την επιλογή της να καταθέσει μήνυση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για όποιον επιθυμεί να κάνει κριτική, αλλά υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο ορισμένοι φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Στην απάντησή της (η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο της Βουλής και στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), η κ. Γεννηματά εκφράζει έκπληξη για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Θάνου, περιγράφει ως «ανεπίτρεπτο» το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου να ασχοληθεί «με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ», και τονίζει πως υποχρεώνεται να αποδοκιμάσει και γραπτώς την απόπειρα επέμβασης στο κοινοβουλευτικό έργο. Η κ. Γεννηματά επισημαίνει σε έντονα επικριτικό τόνο ότι «θεμελιώδης αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεσθείτε». Εν συνεχεία, η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει την «πλήρη διαφωνία» για τη μήνυση κατά του καθηγητή κ. Τσακυράκη, «αλλά και τη συνυπογραφή στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας».

Η κ. Γεννηματά εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζει στην κ. Θάνου ότι δεν έχει ασκήσει τα θεσμικά καθήκοντά της επαρκώς. «Εχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο “φιλικό” προς την κυβέρνηση Τύπο. Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί στην κ. Θάνου ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου «μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των δικαστών, καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια».

Το Ποτάμι

Μετωπική επίθεση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου έκανε χθες και το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα χρονικά ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός να επιχειρεί να λογοκρίνει τους πάντες και μάλιστα στο όνομα της Δικαιοσύνης. Το επόμενο βήμα δεν είναι παρά μια νέα τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επεκτείνει το δικαίωμα διώξεων από την κ. Θάνου για τους “αντιφρονούντες”», σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου