Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δεν τα καταφέρνουν στην ανάπτυξη θα σου πάρουν και τα τελευταία με κατασχέσεις



Κώστας Βουκελάτος

Όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος θα την πληρώσουν όσοι έχουν καταστραφεί από την λανθασμένη διακυβέρνηση της χώρας, τις λάθος επιλογές, τις ασύστολες προσλήψεις και την ανικανότητα σου να φέρεις την όποια ανάπτυξη ώστε να αναπνεύσει ο άμοιρος πολίτης, που με τα ψέματα σου έπεισες να σε ψηφίσει γιατί  δήθεν θα του εξαφάνιζες τα χρέη και θα μετέτρεπες την Ελλάδα σε γη της επαγγελίας.

Κυνήγι λοιπόν στους κατεστραμένους πολίτες λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης να δημιουργήσει υγιείς εισροές χρημάτων.

Το ΚΕΑΟ σχεδιάζει ηλεκτρονικό σαφάρι για την είσπραξη μέρους από τα 15,3 δισ. ευρώ που χρωστούν στα Ταμεία 272.468 οφειλέτες. Πρόκειται για χρέη που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο, καθώς υπάρχουν και άλλα, περίπου 10 δισ. ευρώ τα οποία έχουν παραμείνει στην αρμοδιότητα των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οφειλές έως 15.000 ευρώ (που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ) έχουν 104.596 οφειλέτες, που χρωστούν συνολικά 960,2 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά χρέη ύψους 15,3 δισ. ευρώ, το 19,8% (ποσό 2,9 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 και μετά. Τα υπόλοιπα 80,82% (ποσό 12,4 δισ. ευρώ) είναι από το 2009 και πίσω.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΚΕΑΟ για το τρέχον έτος, θα επιδιωχθεί η είσπραξη τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, έναντι 632,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Το ΚΕΑΟ θα συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές, με στόχο  τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για τη λήψη αποτελεσματικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό, θα εμπλουτιστεί το προφίλ του οφειλέτη με στοιχεία που αφορούν τη φερεγγυότητά του και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των οφειλών του. 

Η κυριότερη επιδίωξη του Κέντρου είναι εντός του 2016 να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη. Σύμφωνα με την έκθεση επιχειρησιακού σχεδιασμού, προτεραιότητα θα έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με υψηλότερη εισπραξιμότητα. Ηδη, εντός του 2015, τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν:

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται μαζική αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών, καθώς και παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε ενεργές επιχειρήσεις με πρόσφατα γεννηθείσες οφειλές, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, διότι εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα.

Τέλος, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διαδικασιών ελέγχου και παρακολούθησης, το ΚΕΑΟ σχεδιάζει εντός του 2016 τη συνεχή και άμεση ενημέρωση των οφειλετών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου