Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Ούτε ένα πιάτο φαγητό για τους πρόσφυγες από την κυβέρνηση της «αλληλεγγύης»Την ώρα που οι πρόσφυγες αυξάνονται το κράτος απουσιάζει - Στα χέρια εθελοντών η τροφοδοσία των καταυλισμών - Πλαφόν τιμής κατά μήκος της εθνικής οδού στα βασικά προϊόντα για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας

Κάθε μέρα που περνά ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται και η αντίδραση του κράτους μειώνεται. Η κυβέρνηση ασχολείται με την εξεύρεση νέων χώρων για να δημιουργήσει καταυλισμούς, οι πρόσφυγες όμως από τον Πειραιά μέχρι την Ειδομένη πεινάνε. Ενώ οι όποιες υποδομές υγιεινής είχαν δημιουργηθεί είναι πλέον ανεπαρκείς. 

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να χτυπούν πόρτες σπιτιών προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος τους. Για αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων κατά μήκος της εθνικής οδού. Η κατάσταση, όμως, είναι ήδη δραματική. Στην πλατεία Βικτωρίας και στο Ελληνικό μετανάστες έρχονται στα χέρια κάθε φορά που πλησιάζει κάποιος εθελοντής. Πέφτουν επάνω του και ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει για την οικογένειά του λίγο φαγητό. 

Στον Πειραιά βρέθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Λαϊκή Ενότητας: «Οι πρόσφυγες ζουν σε μία κατάσταση κτηνωδίας, ακόμα και ζώα να ήτανε τα μικρά παιδιά δεν θα στοιβάζονταν εδώ ως να είναι ποντίκια. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία εξυπηρέτηση από το κράτος, το κράτος απουσιάζει παντελώς. Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει και να δείχνει παραστατικά την ύπαρξη του ελληνικού κράτους και είναι ντροπή αυτό και όνειδος».

Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:

1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά

2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά

3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ

5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ

6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00

7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20

8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ

9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

Οι χώροι-σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:

α) Κυλικεία

β) Αναψυκτήρια

γ) Καφέ - Καφέ μπαρ

δ) Ταχυφαγεία

ε) Μίνι μάρκετ

στ Περίπτερα

ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)

η) Λοιπά σημεία πώλησης

Σημειώνεται ότι οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών σε διατίμηση είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των σημείων πώλησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοια προϊόντα.

Τα καταστήματα θα αναφέρουν στους τιμοκαταλόγους τους μέσα σε ειδικό πλαίσιο με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής: • «ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ, ΤΟΣΤ, ΤΣΑΪ, ΧΥΜΟΙ Κ.ΛΠ. ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ - FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, TEA, JUICES E.T.C. ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES». Επίσης στους τιμοκαταλόγους θα πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένες τιμές για τα είδη διατίμησης.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

Η διατίμηση θα διατηρηθεί για όσο χρόνο χρειαστεί, όπως είχε αναφέρει χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης.

Προφανώς, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αφορά στις τιμές, με τις οποίες πωλούνται τα παραπάνω είδη στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που κινούνται στην εθνική οδό, με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσής τους.


Πηγή : protothema.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου