Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη



Για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας κάνει λόγο το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συναγερμός στις αρχές. Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός. 

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την εμφάνιση και δεύτερου κρούσματος ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας ακόμα πρόσφυγας μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με ηπατίτιδα. 

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία (ηλικία, φύλο) του ασθενούς, ούτε εάν είχε έρθει σε επαφή με το 9χρονο κοριτσάκι που πρώτο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα της νόσου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και την έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση. 

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Πάνω από 41.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα 

Σε 41.464 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Το τελευταίο 24ωρο 629 άτομα έφτασαν στα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων σε αυτά να φτάσει τους 7.736. 

Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448). 

Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (355), στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150). 

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χτες 700 πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά. 

Σε κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες από τον Πειραιά 

Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας οδηγούνται και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης. 

Συνεχής είνα η προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για ενημέρωση των προσφύγων, καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να ζητούν να μεταβούν στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα στα κινητά τους δέχονται μηνύματα από άτομα που λένε ότι θα μπορέσουν να τους περάσουν από τα σύνορα. 

Παράλληλα, 200 μετανάστες που έφθασαν στο ΣΕΑ Αερινού, με λεωφορεία από τον Πειραιά, όταν είδαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, όπου στήθηκε ο προσωρινός καταυλισμός, αρνήθηκαν να μείνουν και με τα υπάρχοντά τους ξεκίνησαν με τα πόδια να περπατούν στην Εθνική Οδό με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα. 

Βίτσας: Ελπίζω σε μία εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη 

Αισιόδοξος ότι την άλλη εβδομάδα το θέμα της Ειδομένης θα έχει λήξει εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση Δημήτρης Βίτσας προσθέτοντας ότι χθες από την περιοχή έφυγαν 400 άνθρωποι με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας. Όπως είπε ο κ. Βίτσας η απομάκρυνση των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με πειθώ καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί βία. 

«Αυτό πρέπει να γίνει με την πειθώ και περισσότερους διερμηνείς. Καταρχήν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη» είπε και αναφορικά με την απομάκρυνσή τους τόνισε: «εμείς χημικά και βία σε παιδιά και σε ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από ένα πόλεμο και προσπαθούν να βρουν ένα καταφύγιο δεν θα χρησιμοποιήσουμε». 

Ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε , μιλώντας στο Mega, ότι σύντομα «θα διαθέτουμε δομές φιλοξενίας 50.000 ατόμων, από τις 32.000 που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή» και ξεκαθάρισε ότι στη Θράκη για εθνικούς λόγους δεν θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας. 


Πηγή : antenna.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου