Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Το Βέλγιο διαψεύδει τον Ερντογάν σχετικά με την απέλαση του τρομοκράτη




Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου