Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει έξωση στο Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη"!



Έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζητά να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ή αλλιώς να τους... αδειάσει τη γωνιά εν ολίγοις.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ιδρύθηκε μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη το 1994 από τον Ζυλ Ντασέν που υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, φίλος της Ελλάδας και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Πολυγνώτου στην Πλάκα και στο οποίο στεγάζεται το Ίδρυμα, είναι ένα παλιό νεοκλασικό του 19ου αιώνα που συντηρήθηκε και αναπλάστηκε ριζικά προκειμένου να αποτελέσει τη βάση δράσης για την προβολή και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα με υπουργική απόφαση. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ρ. Φον Βαϊστσέκερ, ο Οδυσσέας Ελύτης,η Ελένη Βλάχου, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Σερ Γιεχούντι Μενουχίν, ο Σον Κόνερι, ο Τζακ Λανγκ, ο Φεντερίκο Μαγιόρ κ.α.

Στα χρόνια της λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει διοργανώσει κυρίως εκθέσεις σχετικές με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Συντηρεί το Αρχείο Μελίνας Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν ώστε να βρίσκεται στη διάθεση φοιτητών απ' όλο τον κόσμο που κάνουν διπλωματικές εργασίες γύρω από το έργο των δυο προσωπικοτήτων και συνεργάζεται γι' αυτό με ξένα πανεπιστήμια. Επιπλέον, το ίδρυμα προσφέρει κάθε χρόνο δυο υποτροφίες σε φοιτητές για διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τη θεατρολογία, τη φιλολογία, την ιστορία κ.ά. Απονέμει τα ετήσια βραβεία "Μελίνα Μερκούρη" για νέες ηθοποιούς και έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Φρανκφούρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην UNESCO στο Παρίσι.


Πηγή : parapolitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου