Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

“Φωτιές” άναψαν οι δηλώσεις Τούσκ για τα κλειστά σύνορα



Ενώ ο Τσίπρας ξεφτιλιζόταν με το να μοιράζει λουλούδια η Ελλάδα είχε ακόμα μία μεγάλη Εθνική ήτα απο τις πολλές που μας κερνάει αυτή η κυβέρνηση.

Διαβάζουμε στο antenna.gr

Ευχαριστεί τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα ο Τουσκ. Αιχμηρή απάντηση Τσίπρα. Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ. Τι δήλωσε η Μέρκελ. Έκλεισε για πάντα η βαλακνική οδός, λέει η Λάιτνερ.

"Φωτιά" για την κυβέρνηση άναψαν οι αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο twitter σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων από τις βαλκανικές χώρες.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Απάντηση Τσίπρα στον Τουσκ

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Πυρά από ΝΔ στον πρωθυπουργό

Μείζον θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκύπτει σύμφωνα με τη ΝΔ από τις αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος και υποστηρίζει πως η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων συνιστά όχι μονομερή ενέργεια αλλά μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανάρτησή του στο twitter καλεί το Μαξίμου να διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για το κλείσιμο των συνόρων επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση « υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

Η απάντηση της Γεροβασίλη

"Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ. Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά τον χρόνο με γρίφους», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο twitter. 

Μέρκελ: Το πρόβλημα δεν λύνεται με μονομερείς αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε το βράδυ της Πέμπτης η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση. 

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). 

Λάιτνερ: Τα σύνορα της "Βαλκανικής οδού" έκλεισαν για πάντα

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι η "Βαλκανική οδός" της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιό πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα.

Χθες η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

"Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα", είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.

Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο "συνεκτικό μήνυμα" θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

"Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη", είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου