Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Βόλος: Λουκέτο για την ΙΜΑΣ μετά από 43 χρόνια! Στο δρόμο 140 εργαζόμενοι


ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Ο εφιάλτης των εργαζομένων επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι για την ΙΜΑΣ, που μετά από 43 χρόνια λειτουργίας στο Βόλο, δικόπτει τη λειτουργία της από την Καθαρά Δευτέρα, καταβάλλοντας στους 140 εργαζόμενους τη μόνιμη αποζημίωση, καθώς και από ποσό 40.000 ευρώ μέσω προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Το "χαστούκι" στην εργατική τάξη της περιοχής ήρθε αργά το μεσημέρι, όταν ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο, σε συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, αρκέστηκε να τους πει ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα δική του αρμοδιότητας και τους διάβασε ένα email, σύμφωνα με το οποίο το εργοστάσιο σταματά τη λειτουργία του από την Καθαρά Δευτέρα. Στους εργαζόμενους, είπε, θα δοθεί, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης, που προβλέπει αποζημίωση 40.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Μπουρούς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν να καταθέσουν πρόταση, αλλά ο γενικός διευθυντής απάντησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει καμία πρόταση μαζί τους (…), ανέφερε ο κ. Πανόπουλος. Στη συνέχεια ο κ. Μπουρούς ζήτησε από τον διευθυντή να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενό του στη Γερμανία, για να τον ενημερώσουν αλλά απάντησε ότι δεν ήταν διαθέσιμος για να τον βρουν και είπε προς τους εργαζόμενους να του τηλεφωνήσουν.

Βλέποντας ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον εκ μέρους του διευθυντή του εργοστασίου του Βόλου, το Σωματείο Εργαζομένων αποχώρησε από τη συνάντηση και αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, για αν αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους. 

Η ΙΜΑΣ, δραστηριοποιούνταν στο Βόλο εδώ και 43 χρόνια, και δημιουργήθηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής ταινιόδρομων και ιμάντων στη ΔΕΗ και μέχρι το 2014 ήταν ο αποκλειστικός ανάδοχος των έργων της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Όπως ανέφερε ο Θόδωρος Πανόπουλος, αν και οι δουλειές πήγαιναν καλά και η εταιρία αναλάμβανε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, κάθε καλοκαίρι, η εργοδοσία πίεζε τους εργαζόμενους για μειώσεις. 
Ο κ. Πανόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, έναντι των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας και να θυμηθεί την υπόσχεση που είχε δώσει πριν ένα χρόνο. Στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ο κ. Πανόπουλος, δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει να γίνει κατάληψη του εργοστασίου.

Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η απόφαση – βόμβα της Εταιρίας, που έρχεται μετά από πολύμηνες εκβιαστικές αξιώσεις για αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζόμενων και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους, όσων διέβλεπαν, πίσω από τις πρωτοφανείς σε σκληρότητα και στυγνότητα αυτές αξιώσεις, την υποκρυπτόμενη πρόθεση της Εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, για τους δικούς της προφανείς λόγους!

"Ο Βόλος χάνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσιά του, όχι, όμως γιατί οι εργαζόμενοι «αποδέχονται τις εργοδοτικές αξιώσεις και δεν αντιδρούν», όπως θρασύτατα τους κατηγορούν κάποιοι και από πάνω, αλλά γιατί πλέον οι διαπραττόμενες αυτές αθλιότητες σε βάρος τους έχουν, κάθε φορά, την αντίστοιχη σιωπηρή πολιτική κάλυψη, που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των αδίστακτων βιομήχανων!", τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Το ΕΚΒ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και αύριο το πρωί, στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 11 το πρωί στο ΕΚΒ, θα συγκαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.




Πηγή: magnesianews, newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου