Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

4 συμβουλές για να αποπνέετε πάντα αυτοπεποίθηση



Δεν είναι απίθανο να έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις οι οποίες μας ανάγκασαν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας ή να αναρωτηθούμε γιατί δεν φαίνεται να πείθουμε τους γύρω μας για την αυτοπεποίθησή μας. Μία ειδικός αποκαλύπτει πώς πρέπει να αντιδρούμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αμφιβολία για τις ικανότητές μας.

"Προσποιήσου μέχρι να το πετύχεις", είναι η γενική συμβουλή της ψυχολόγου και εκπαιδεύτριας στελεχών, Joanne Irving, η οποία ωστόσο, σημειώνει πως για να φτάσουμε τελικά, στο σημείο να έχουμε πραγματική πίστη στον εαυτό μας, θα πρώτα χρειαστεί να σκεφτούμε την αλλαγή του τρόπου σκέψης μας.

"Το να προσποιούμαστε δεν σημαίνει να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιος άλλος, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ώστε να επιτρέψουμε στην αυτοπεποίθηση και τις ικανότητές μας να αναδυθούν", σημειώνει η ειδικός.

Ειδικότερα, η Irving, μιλώντας στο Fast Company, παραθέτει 4 τρόπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποπνέουμε εμπιστοσύνη, ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

Οι 4 τρόποι που θα επιτρέψουν στην αυτοπεποίθησή μας να εκφραστεί

Μην κάνετε πως τα γνωρίζετε όλα

“Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να προσποιηθούν την αυτοπεποίθηση, είναι το γεγονός ότι προσποιούνται πως ξέρουν τα πάντα”, λέει η Irving. “Η τακτική 'ξέρω τα πάντα', αποκαλύπτει για εσάς ότι ξέρετε περίπου όσα ένας αρχάριος”.



Εξηγεί ότι με το να κάνουμε πως τα γνωρίζουμε όλα, δύσκολα μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό των γύρω μας και είναι πιο πιθανό να εκτεθούμε ως “απάτη” νωρίτερα, καθώς οι άνθρωποι γύρω μας σύντομα θα ανακαλύψουν πως στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

“Όσο λιγότερα προσποιείστε ότι ξέρετε, τόσο περισσότερο θα φαίνεστε ένας ηγέτης με αυτοπεποίθηση”, εξηγεί η Irving. “Οι μεγάλοι ηγέτες δεν προσποιούνται ότι έχουν όλες τις απαντήσεις. [....] Κάντε ερωτήσεις που επιδεικνύουν γνήσιο ενδιαφέρον, διευκρινίστε τη σκέψη σας και πυροδοτήστε μία συζήτηση για την εξερεύνηση νέων και καινοτόμων λύσεων”.



Παραδόξως οι ερωτήσεις μπορεί να στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε περισσότερο ικανοί, σύμφωνα με την ειδικό, η οποία εξηγεί πως όντες πρόθυμοι να κάνουμε τέτοιου τύπου ερωτήσεις αποπνέουμε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη και δείχνουμε την ικανότητα ενός μεγάλου ηγέτη.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζετε

Ορισμένοι άνθρωποι, σε περιπτώσεις επιτυχίας, αισθάνονται ότι δεν τους άξιζε η επιβράβευση. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση ονομάζεται "σύνδρομο του απατεώνα". Η ψυχολόγος εξηγεί ότι μπορούμε να νικήσουμε αυτό το συναίσθημα, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα.


“Μέρος του συνδρόμου του απατεώνα είναι η παράλογη πεποίθηση ότι θα έπρεπε να ξέρετε τα πάντα, επειδή σας δόθηκε μία νέα ευκαιρία. Αντιλαμβανόμενοι ότι είναι πιθανότερο να βρεθήκατε σε αυτή τη θέση όχι επειδή γνωρίζετε τα πάντα, αλλά επειδή έχετε τη δυνατότητα να μάθετε και να αναπτυχθείτε, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε και να αρχίσετε να αποπνέετε περισσότερη αυτοπεποίθηση".

Απαντήστε στις σκέψεις σας

Η Irving σημειώνει πως όταν μας επισκέπτονται σκέψεις του τύπου “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, δεν είμαι έτοιμος για αυτό, δεν είμαι αρκετά καλός”, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να προσπαθήσουμε να τις διώξουμε μακριά, αλλά να τους απαντήσουμε ότι κάνουν λάθος.


Μπορούμε, έτσι, να τις αλλάξουμε. Για παράδειγμα, λέει η Irving, αν νιώθετε ανήσυχοι πριν από μία συνεδρίαση, πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό συμβαίνει επειδή είστε ενθουσιασμένοι για τη συνεδρίαση και όχι επειδή φοβάστε ότι δεν θα είστε άξιος στον νέο σας ρόλο. Έτσι, θα αλλάξει η συμπεριφορά σας, την κρίσιμη ώρα.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου