Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κοινή θέση παρουσιάζουν οι 28 στον Νταβούτογλου


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την διαμόρφωση μιας κοινής διαπραγματευτικής θέσης, η οποία θα παρουσιαστεί στις 8:00 τοπική ώρα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην συνάντηση με τον Νταβούτογλου θα βρεθεί ο πρόεδρος Τουσκ, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Τρεις πηγές, από την Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία, μίλησαν στο ΚΥΠΕ και ανέφεραν ότι αφενός οι 28 μεταξύ τους έχουν καταλήξει στο κείμενο της συμφωνίας, αφετέρου το κείμενο αυτό λαμβάνει υπόψιν τις κυπριακές ανησυχίες: "δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο".

Υπό αυτό το πρίσμα και ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε "ικανοποιημένος", εξερχόμενος του κτιρίου όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Ο πρόεδρος της Κύπρου, δεν απάντησε σε επιμέρους ερωτήσεις, παρέπεμψε στον ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κάποια θέση της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι είναι έτοιμος ακόμα και για βέτο αν χρειαστεί.

Οργανωτικά οι 28 θα περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών με τον Νταβούτογλου και στη συνέχεια θα συνέλθουν και πάλι σε σώμα, θα επικυρώσουν την συμφωνία και στο τέλος θα προσκαλέσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό στην αίθουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι εκ των 28 ηγετών αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, ενώ όσοι τοποθετήθηκαν, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι μετέφεραν μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επαφές της Παρασκευής. Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».



Θάνος Αθανασίου
Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου