Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αυλαία στις 16 Μαΐου για τις Πανελλαδικές



Η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησε, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων. Οι φετινές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερησίων και εσπερινών γενικών λυκείων θα αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα της «Κ» από τις 10 Φεβρουαρίου. Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα. Το 2015 εισήχθησαν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ 68.345 υποψήφιοι, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1.000 θέσεις από τους 70.305 του 2014. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάζει μικρή ανακατανομή των θέσεων υπέρ των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ώστε να βοηθήσει παιδιά από τα μεγάλα αστικά κέντρα να σπουδάσουν «εντός έδρας».

Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου, και βάσει του νόμου πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής. Για τον λόγο αυτό προκρίθηκε η 16η Μαΐου για την έναρξη των πανελλαδικών, σε μία χρονιά που, όπως και τις προηγούμενες, το διδακτικό έτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πλήρες πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Οι εξετάσεις θα είναι «διπλές», καθώς, εκτός από τους φετινούς αποφοίτους και όσους παλαιότερους επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα των 4 μαθημάτων (συν 1 επιπλέον, εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο), θα οργανωθούν εξετάσεις για τους αποφοίτους των παλαιότερων ετών που θα εξετασθούν με το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι, σε 6 μαθήματα. Σε όσα μαθήματα η εξεταστέα ύλη είναι κοινή, θα οργανωθούν κοινές εξετάσεις για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων. Ωστόσο θα χρειαστούν ξεχωριστές ημερομηνίες για τα μαθήματα με διαφορετική εξεταστέα ύλη.

Μόλις η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων και αποσαφηνιστεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά σύστημα εξετάσεων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων οι οποίες θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δύο συστήματα. Παράλληλα, από τα στατιστικά στοιχεία με τα μαθήματα που θα επιλέξουν να εξετασθούν οι φετινοί υποψήφιοι θα ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Από τα στοιχεία των σχολείων προκύπτει ότι η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα (ήταν περιζήτητα τα προηγούμενα χρόνια), που περιλαμβάνονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, είναι πολύ μικρή.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου