Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

«Ασφυξία» στον Πειραιά, πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι



«Βουλιάζει» ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου. Πάνω από 1.000 άτομα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό Βlue Star 1, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και 325 από τη Λέσβο.

Στο λιμάνι έφτασε και το πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων. Οι περισσότεροι σταθμοί είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι.

Πολλοί από τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.

Από την Τετάρτη λειτουργεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τους Γιατρούς του Κόσμου επιπλέον ιατρείο στην Ε2 πύλη του λιμανιού, στον Σταθμό Επιβατών ΟΛΠ Ηετίων, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδιά, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση, από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά

Στο μεταξύ, περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. 

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, ανέρχεται στους 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι το πρωί της Πέμπτης ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο από την Τετάρτη και μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα. 

Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, άλλους 1.183 πρόσφυγες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Xίου και Σάμου.


ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου