Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Tα κόκκινα εσώψυχα της ΕΡΤ




Η πλήρης κομματικοποίηση της ΕΡΤ και η μετατροπή της σε όργανο προπαγάνδας και δοξολόγησης της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι το βαθύτερο σχέδιο για την «αναγεννημένη» κρατική τηλεόραση

Η αναξιοκρατία και οι προαγωγές «ημετέρων» με βάση μόνο την αφοσίωσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πραξικοπηματική εκδίωξη άξιων συνεργατών, όπως η ανκοργούμαν Αντριάνα Παρασκευοπούλου, συνθέτουν τη στρατηγική στελέχωσης της νέας ΕΡΤ.

Με τη μετάθεση του διευθυντή Σύνταξης της «Αυγής» Σταύρου Καπάκου στη Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Με την επιλογή ενός ατόμου για τη θέση του προϊσταμένου των ρεπόρτερ, ο οποίος, όπως λένε στο «Ιδρυμα», είχε βοηθητικά καθήκοντα και δυσκολεύεται ακόμη και με τους στοιχειώδεις κανόνες ορθογραφίας, σε βαθμό που  να αναρωτιέται κανείς πώς αποφοίτησε από το δημοτικό. Και με την τακτική της εκπαραθύρωσης και της συκοφάντησης ικανών και καταξιωμένων εργαζομένων, κυρίως όμως αφήνοντας ελεύθερη μια αγέλη «συριζοκομισαρίων» που λυμαίνεται το Ραδιομέγαρο και δημιουργεί ένα κλίμα σταλινικής τρομοκρατίας, υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, η ποιότητα των εκπομπών, κυρίως των ενημερωτικών, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με αλλεπάλληλα χονδροειδή ατοπήματα (π.χ. σε δελτίο ειδήσεων ο θάνατος επωνύμου αποδόθηκε στον ιό HIV, αντί για εκείνον της γρίπης H1N1. Οπως είναι ευνόητο, σε αντίστοιχο κατήφορο βρίσκονται και οι δείκτες τηλεθέασης, κάτι που πιστοποιήθηκε ακόμη και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία μόλις και μετά βίας κατέγραψε διψήφιο ποσοστό, προσελκύοντας τους μισούς τηλεθεατές απ’ ό,τι ο Βασίλης Λεβέντης που φιλοξενούνταν την ίδια ώρα σε άλλον σταθμό.

Το σφάλμα του λουκέτου το 2013

Ελάχιστοι θα διαφωνούσαν πραγματικά ότι το αιφνίδιο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 από την τότε κυβέρνηση ήταν ένα σφάλμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας. Στο άλλο άκρο, όμως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι χάρη στη μεθοδευμένη εφαρμογή ενός ολοκληρωτικού τύπου, μονοδιάστατου, σοβιετικού θα έλεγε κανείς, μοντέλου διοίκησης, η κρατική τηλεόραση πλέον μετατρέπεται βάσει σχεδίου σε προπαγανδιστικό κύμβαλο το οποίο αλαλάζει αποκλειστικά υπέρ των έργων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το πρόσφατο κατσάδιασμα προς τη Μάριον Μιχελιδάκη από την Ολγα Γεροβασίλη -και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση- επειδή οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου δεν ήταν της αρεσκείας της κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά και η εκδίωξη της Αντριάνας Παρασκευοπούλου από το δελτίο των 6, σε συνδυασμό με τις εις βάρος της διαρροές που ακολούθησαν, είναι δύο μόνο από τα συμπτώματα της παθογένειας που εκκολάπτεται ξανά από την αρχή και κακοφορμίζει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, κανένας από τη διοίκηση της ΕΡΤ δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία να ελέγξει -και πολύ λιγότερο να καταργήσει- τις επάρατες αργομισθίες, ή έστω να μεριμνήσει τουλάχιστον για την αξιοποίηση εκείνων των δημοσιογράφων που εξακολουθούν να μισθοδοτούνται κανονικά μολονότι οι εκπομπές τους έχουν διακοπεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα η εξυγίανση ενός ογκώδους και γραφειοκρατικού -σε πολύ μεγάλο βαθμό- μηχανισμού, αλλά η πάταξη των ενδεχόμενων αντιφρονούντων και η φίμωση οποιασδήποτε όχι μόνο αντικυβερνητικής, αλλά και ουδέτερης φωνής. Πιθανώς μέσα στις εχθροπραξίες του «ιερού πολέμου» που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην στους ιδιωτικούς σταθμούς, τους οποίους η κυβέρνηση έχει δαιμονοποιήσει καταλογίζοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ το σύνολο των δεινών της Ελλάδας, η κρατική τηλεόραση μεταμορφώνεται σε οχυρό εντός του οποίου μόνο το άτυπο πιστοποιητικό συριζοφροσύνης μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση των εργαζομένων. Παρά τα περί του αντιθέτου διατυμπανιζόμενα προεκλογικώς και παρά τους πανηγυρισμούς για το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πάγια τακτική του, προωθεί τα «δικά του παιδιά», κατ’ ανάγκην όχι με νέους διορισμούς, όπως σε άλλους οργανισμούς, αλλά με σκανδαλώδεις προαγωγές. Ανταμείβει επίσης απροκάλυπτα αυλοκόλακες που, ενίοτε, κανένα άλλο προσόν δεν έχουν να προβάλουν στο βιογραφικό τους παρά μόνο τη συνδικαλιστική υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα και τις βάρδιες αυτοθυσίας στην ERT Open.

Στα προαναφερθέντα και προκειμένου να πάρει κανείς μια ιδέα από την ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα εντός του Ραδιομεγάρου, θα πρέπει να φανταστεί ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας, αλλά και ρεβανσισμού εκ μέρους των ακραιφνών συριζοφρόνων που νιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις εις βάρος ορισμένων από τους συναδέλφους τους οι οποίοι, σαν άλλοι δωσίλογοι, τόλμησαν να εργαστούν στη Δημόσια Τηλεόραση και τη ΝΕΡΙΤ. 

Πού είναι ο «εισαγκελέας»;

Μολονότι η στελέχωση της αναγεννημένης ΕΡΤ δεν έχει επισημοποιηθεί με κάποια ανακοίνωση, θεωρείται βέβαιο ότι το αξίωμα του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης της κρατικής τηλεόρασης αναλαμβάνει ο Σταύρος Καπάκος. Πρόκειται για έναν, αν μη τι άλλο, έμπειρο δημοσιογράφο με πολύχρονη προϋπηρεσία στο MEGA - και βέβαια στη διεύθυνση Σύνταξης του έντυπου φερεφώνου του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα «Αυγή». Για τις ικανότητες και την επαγγελματική επάρκεια του κ. Καπάκου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, όπως όμως είναι προφανές, το προεξάρχον κριτήριο είναι η αριστερή ορθοφροσύνη και η αντίστοιχη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από το Μαξίμου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο Σταύρος Καπάκος εργάζεται ήδη ως επικεφαλής του Ενημερωτικού Τομέα της ΕΡΤ, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει μια εξήγηση στην άνωθεν γκρίνια για τις χαμηλές επιδόσεις και την ελάχιστη απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό η κρατικά εγκεκριμένη ενημέρωση.

Στον αντίποδα της περίπτωσης Καπάκου, ο οποίος προσθέτει την εύνοια της εξουσίας στα ήδη σημαντικά του ατού ως δημοσιογράφου, υπάρχει ένα άτομο-έκπληξη που προαλείφεται για τη θέση του προϊσταμένου των ρεπόρτερ της ΕΡΤ. Η επιλογή αποτελεί έκπληξη, εφόσον έως πριν από λίγο καιρό δεν ήταν επιφορτισμένος με την αρχισυνταξία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, δεν ήταν καν παρών στις σχετικές συσκέψεις, ούτε είχε λόγο για το πώς και πότε θα γίνουν οι συνδέσεις με τους κατά τόπους ανταποκριτές στη διάρκεια του δελτίου. Επί της ουσίας, τα καθήκοντά του ήταν να μεταφέρει κασέτες με βιντεοσκοπημένο υλικό από και προς την ΕΡΤ. Στο πλαίσιο της φιλικής, συναδελφικής αλληλοβοήθειας μεταξύ της κρατικής τηλεόρασης και των υπόλοιπων σταθμών, είθισται να ανταλλάσσεται υλικό από ρεπορτάζ που τυχαίνει να καλύψει το ένα κανάλι και όχι τα υπόλοιπα. Μολονότι τυπικά είναι δημοσιογράφος, το συγκεκριμένο άτομο λειτουργούσε περίπου σαν κούριερ, πηγαινοφέρνοντας κασέτες. Εστω, όμως, ότι η πρόσφατη αναβάθμισή του σε προϊστάμενο και δη ενός τόσο νευραλγικού τομέα όσο ο επικεφαλής των ρεπόρτερ είναι μια μορφή αποκατάστασης κάποιου άδικου παραγκωνισμού που ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπέστη στο παρελθόν. Το ότι γράφει το «πάλλη» αντί για «πάλι», «εισαγκελέας», «απαγκέλει», «πολύ γέλειο», «αθλιτική Κυργιακή», «να παρακαλέσο», «αστηνομία» κ.ο.κ., πώς μπορεί να συνδυαστεί με τις νέες του υποχρεώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται, το δίχως άλλο, και η σύνταξη γραπτών αναφορών;  Ο συγκεκριμένος κύριος είτε τρολάρει παριστάνοντας (σαν άλλος Μποστ) τον αναλφάβητο, είτε έχει θέμα δυσλεξίας, είτε, απλώς, υπήρξε εξαιρετικά αμελής μαθητής στο δημοτικό σχολείο. Γιατί με όλα τα υπόλοιπα μαργαριτάρια του μπορεί ίσως κάποιος να γελάσει. Οχι όμως και με το ότι γράφοντας «Σύρηζα» στο Facebook δείχνει ότι είναι πέρα από τις  δυνατότητές του  να πετύχει την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή του κόμματος που τώρα αποζημιώνει ανθρώπους όπως ο ίδιος με μια πρωτοφανή προαγωγή, σε αναγνώριση των αγώνων του επί όλο αυτό το διάστημα που στη συχνότητα της ΕΡΤ δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από το αδιαπέραστο μαύρο.



Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου,  ένα δοκιμασμένο πρόσωπο στις ειδήσεις, εκδιώχθηκε από το δελτίο των 6.00 μ.μ. ακούγοντας να της λένε: «Επειδή έχεις ωραίο μουτράκι, με ένα μακιγιάζ μπορεί να είσαι χρήσιμη στο σχεδιαζόμενο δελτίο, στις 6 το πρωί»!


Αντριάνα υπό διωγμόν

Το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία η διοίκηση της ΕΡΤ, κυρίως όμως οι βασιλικότεροι του βασιλέως παρατρεχάμενοί της «κομισάριοι», άτομα που διαγκωνίζονται για το ποιος θα επιδείξει την πιο ζωηρή αφοσίωση στην επιχείρηση ολοκληρωτικής άλωσης της ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε στο πλήρες της μεγαλείο με την αποπομπή της Αντριάνας Παρασκευοπούλου. Μια ανκοργούμαν με σοβαρή και στιβαρή παρουσία ταυτισμένη επί δεκαετία σχεδόν με την επιτυχία του δελτίου των 6 μ.μ., με διεισδυτική και αντικειμενική προσέγγιση στην ανάδειξη της είδησης, γλωσσομαθής (μιλά αγγλικά, ιταλικά και τσέχικα) -και εξαιρουμένης της αρχοντικής θηλυκότητας που εκ φύσεως εκπέμπει- υπέστη την απαξιωτική και προσβλητική απομάκρυνση από τη θέση της. Πέραν όλων αυτών των προσόντων και στην ακριβώς αντίπερα όχθη από πολλούς άλλους συναδέλφους της που εσχάτως ανελίσσονται με υπερηχητικές ταχύτητες ελέω ΣΥΡΙΖΑ, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ουδέποτε επέδειξε συμπάθεια προς κάποια παράταξη. Η μόνη έφεσή της είναι τα επιστημονικά θέματα, στα οποία ανέκαθεν εντυπωσίαζε με την ξεχωριστή ικανότητά της να απλοποιεί σύνθετα τεχνικά ζητήματα, όπως το νετρίνο, την ανακάλυψη ύδατος στον Αρη κ.λπ. Οπως έχει δηλώσει η ίδια σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, λατρεύει τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Κοσμολογία - και μάλιστα έχει το εξαιρετικά παράδοξο χόμπι να μελετά εξειδικευμένα συγγράμματα σχετικά με τις μαύρες τρύπες, την υπερσυμμετρία και λοιπά ακατανόητα για τους αμύητους μυστήρια του σύμπαντος. Ο δημοσιογράφος που αντικατέστησε την Αντριάνα Παρασκευοπούλου στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ, ήταν ο Νίκος Αγγελίδης, ένας από τους πιο άγριους επικριτές των συναδέλφων του που «εμήδισαν», κατά τα δικά του κριτήρια και εργάστηκαν στη Δ.Τ. και τη ΝΕΡΙΤ. Για τα ενδιάμεσα αμήχανα σχήματα που προηγήθηκαν της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ο Αγγελίδης έχει εκφράσει την άποψή του - και η φωτογραφία που ανάρτησε στο Facebook με τη λεκάνη τουαλέτας στο κέντρο της οποίας υπήρχε το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ δεν χρειαζόταν καν την έμπλεα μίσους λεζάντα που ο ίδιος πρόσθεσε.

«Δεν ξέρεις τι έχεις να πάθεις»

Επιστρέφοντας στην περίπτωση Παρασκευοπούλου, κάτι χειρότερο και από την αποπομπή της υπήρξαν οι απευθείας απειλές που, όπως η ίδια κατήγγειλε δημοσίως, δέχτηκε από πρόσωπα με μεγάλη ισχύ στην παρούσα ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της δημοσιογράφου Μιχάλης Δημητρακόπουλος αποκάλυψε ότι στέλεχος της ανώτατης διοίκησης της ΕΡΤ απηύθυνε στην Παρασκευοπούλου τον εξής υπαινιγμό: «Επειδή έχεις ωραίο μουτράκι, με ένα μακιγιάζ μπορεί να είσαι χρήσιμη στο σχεδιαζόμενο δελτίο, στις 6 το πρωί». Και ο ίδιος άνθρωπος την προειδοποίησε αμέσως λέγοντας ότι «εάν δεν υπακούσεις σε αυτά που σου λέμε, δεν ξέρεις τι έχεις να πάθεις».Οπως είναι ήδη γνωστό από τον σάλο που προκλήθηκε στα ΜΜΕ, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θέλησε να προστατεύσει τον εαυτό της και τα επαγγελματικά της δικαιώματα αποστέλλοντας εξώδικο στη διοίκηση της ΕΡΤ. 

Ταυτόχρονα προσπάθησε να διαλύσει την εντύπωση που άρχισε να καλλιεργείται εις βάρος της, μέσω επίσημων ανακοινώσεων και ανεπίσημων διαρροών, ότι δήθεν το έπαιξε ντίβα και αρνήθηκε να μετακινηθεί στο πρώτο πρωινό δελτίο. Και πάλι μέσω του κ. Δημητρακόπουλου διευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ορίστηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στις 6 π.μ. και αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Αλλωστε, για πολλά χρόνια στο παρελθόν εργαζόταν από τις 4 τα ξημερώματα στις ενημερωτικές εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης για να συμβάλλει στην πληρότητά τους. Επίσης, της ανακοινώθηκε εγγράφως να εργαστεί ως συντάκτρια στο δελτίο των 12.00 και αυτό πράττει με συνέπεια».



Αξέχαστη θα μείνει η στιγμή που η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έκανε... παρατηρήσεις για τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μάριον Μιχελιδάκη

Μεθοδευόμενη εκπαραθύρωση

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των μηχανορραφιών που εξυφαίνονται σε έναν οργανισμό όπως η ΕΡΤ, ο οποίος τελεί υπό ασφυκτική κρατική -και πλέον απροκάλυπτα κομματική- κηδεμονία, για να καταλάβει ότι η Αντριάνα Παρασκευοπούλου δεν μπορεί να έχει μέλλον στην ΕΡΤ, τουλάχιστον με τη μορφή που την οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι «ημέτερη», είναι άξια και επιτυχημένη, είναι επίσης εργατική, ενώ περίπου τα 3/4 των συναδέλφων της δημοσιογράφων αγνοούνται (ως προς την προσφορά τους στην ΕΡΤ, όχι όμως και στη μισθοδοσία). Προσέφερε τις υπηρεσίες της και αυτή στο να μη σιγήσει η φωνή της ΕΡΤ μετά το κλείσιμό της, συνεχίζοντας τις εκπομπές μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της μέσω της ERT Open, έφτασε να διακόψει την αναρρωτική της άδεια για να επιστρέψει στη θέση της, όρθια στο δελτίο των 6, παρά τους ιλίγγους και τους πόνους σε όλο της το σώμα μετά το σφοδρό τροχαίο ατύχημα που είχε τον Δεκέμβριο. Η αναγνώριση της προσφοράς και της ευσυνειδησίας της Αντριάνας Παρασκευοπούλου από την ΕΡΤ, στην οποία εργάζεται για περισσότερο από 20 χρόνια, ήταν η μεθοδευόμενη εκπαραθύρωση και οι απαξιωτικές διαβολές. Πιθανώς για να επιβιώσει υπό τα νέα δεδομένα, η Αντριάνα Παρασκευοπούλου ίσως θα έπρεπε να μάθει από την αρχή μια νέα ορθογραφία.



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου