Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Nέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία




Γιατί επαναφέρει το μέτρο η ΓΓΔΕ. Το «μήνυμα» που στέλνει στους... μπαταχτσήδες. Στα 85 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Ένα διαμέρισμα και ένα αγροτεμάχιο βγαίνουν στο «σφυρί».

Αρχίζει νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία - Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ

Το μέτρο των πλειστηριασμών ακινήτων επαναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εισπράξεων και συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από πλειστηριασμούς, εξαιτίας των capital controls, η ΓΓΔΕ βγάζει στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, με στόχο περισσότερο συμβολικό. Η τιμή εκκίνησης, αθροιστικά και για τα δύο ακίνητα, ίσα που ξεπερνά τις 66.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα έσοδα να είναι μηδαμινά μπροστά στα 85 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Η εκ νέου ενεργοποίηση όμως των πλειστηριασμών ακινήτων για απλήρωτους φόρους προς το δημόσιο αναμένεται να στείλει ουσιαστικό μήνυμα στους κατ' επιλογήν μπαταχτσήδες.

Όπως προκύπτει από τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ, ενώ ακολουθεί στις 13 Απριλίου, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ένα διαμέρισμα 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

Και τα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο σημαίνει πως αποτελούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδουν από ελάχιστα έως τίποτα στα έσοδα του δημοσίου καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι. Ασκούν όμως πίεση στους φορολογούμενους (εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, διότι στην αντίθετη περίπτωση ισχύει το ρητό ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος), προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δισ. ευρώ, εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ. ευρώ.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου