Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η δημοσιογράφος που γράφει για τον γυναικείο τρόμο στο Ιράκ λόγω ISIS



Πηγή : cnn.gr

Χρήστος Γαβαλάς 

Για τις μεθόδους που μεταχειρίζονται οι τζιχαντιστές για να τρομοκρατούν τον πληθυσμό και ειδικά τις γυναίκες αλλά και για τις δυσκολία αλλαγής της κουλτούρας των δημοσιογράφων ώστε να μεταδίδουν με ανεξαρτησία τις ειδήσεις στον ντόπιο πληθυσμό μίλησε στο CNN Greece η Ολλανδή δημοσιογράφος, Τζούντιτ Νιούρικ που ζει τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Τα πιο πρόσφατα βιβλία της εστιάζουν στον ISIS ενώ το τελευταίο της με τίτλο "The Women of The Caliphate" μεταφέρει το κλίμα από τη ζωή των γυναικών σε περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμική οργάνωση.



Όπως είπε στο περιθώριο της ομιλίας της στο TedX Athens σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η πλειοψηφία των γυναικών είναι θύματα των μαχητών της οργάνωσης και όχι ακόλουθοί τους ενώ εκτός από τις γυναίκες των μαχητών που εν πολλοίς συναινούν και αυτές των Γιαζίντι που χρησιμοποιούνται σαν σκλάβες του σεξ, "υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα γυναικών που απλά ζει υπό την κατοχή του ISIS".

Σημείωσε ότι οι γυναίκες και αυτής της ομάδας είναι θύματα "γιατί πρέπει να ντύνονται με τον τρόπο που θέλει το ISIS που είναι η μπούργκα, ενώ πολύ δύσκολα μπορούν να βγουν από το σπίτι".
Ακόμα και αν θέλει κάποια γυναίκα -ανέφερε- να καθαρίσει το μπροστινό μέρος του σπιτιού της, δεν της επιτρέπεται εάν δεν έχει άντρα συγγενή δίπλα της ενώ ακόμα και ο στόχος της φροντίδας της οικογένειάς της καθίσταται πολύ δύσκολος "εξαιτίας της έλλειψης των πάντων, όχι μόνο ρεύματος και νερού αλλά και φαγητού, οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, τα μπουκάλια με φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν είναι πολύ ακριβά και μαγειρεύουν σε ξύλο, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν φτιάξει τον δικό τους κήπο ώστε να μπορούν να έχουν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά".

Η Ολλανδή δημοσιογράφος είπε στο CNN Greece πως έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με πολλές γυναίκες που ζουν έτσι στη Μοσούλη, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η επικοινωνία αυτή είναι δύσκολη εξαιτίας παρεμβάσεων του ISIS.

"Πρέπει να επικοινωνήσεις με whatsapp ή μέσω φίλων, επομένως πολλές φορές κάνεις συνεντεύξεις μέσω φίλων. Οι γυναίκες που έχω μιλήσει μου λένε ότι είναι φυλακισμένες και μου ζητούν βοήθεια", υπογράμμισε.

Και συνέχισε δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόβου που τις διακατέχει: "Το ISIS χρησιμοποιεί πολύ τον φόβο για να κρατάει τους ανθρώπους από το να επαναστατήσουν. Και ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που μια από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησα πήγε στην ταράτσα για να έχει καλύτερο σήμα, εκεί όμως είδε ότι υπήρχε μια μαύρη σημαία του ISIS και φοβήθηκε τόσο που μπήκε ξανά μέσα μόνο και μόνο που είδε τη σημαία".

"Δύναμη και χρήμα χρησιμοποιούν τη θρησκεία"

Για την Τζούντιτ Νιούρικ ο βασικός λόγος για τον οποίο επεκτάθηκε η ισλαμική οργάνωση είναι το γεγονός ότι "η δύναμη και το χρήμα χρησιμοποιούν τη θρησκεία", επισήμανε ωστόσο ότι "δεν είναι κράτος" παρά το ότι έτσι αυτοαποκαλείται.

Εξήγησε πως το βάσικο έσοδο προέρχεται από το πετρέλαιο και τους φόρους, ωστόσο, "όλοι μέσα στο χαλιφάτο πληρώνουν για όλα".

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, φόρους καλείται να καταβάλλει ο καθένας, από τον ταξιτζή που ξεκινάει την ημέρα του μέχρι τη γυναίκα που θα αγοράσει φιάλη υγραερίου για να μαγειρέψει και τον συναλλασσόμενο σε τράπεζα που επιθυμεί να φέρει χρήματα από το εξωτερικό.

Σημείωσε ότι η ροή πετρελαίου πλέον σταμάτησε εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών και οι φόροι επίσης είναι πια προβληματικοί γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να τους πληρώσουν.

"Το εισόδημα από την κυβέρνηση του Ιράκ στις αρχές πλήρωνε τους δημόσιους υπαλλήλους στη Μοσούλη αλλά σταμάτησε και οι άνθρωποι γίνονται όλο και φτωχότεροι αφού πλέον είναι λίγες οι δουλειές. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν με το ISIS πιά άρα από που θα έχουν να πληρώσουν για φόρους; Άρα πλέον το ISIS γίνεται φτωχότερο και η περιοχή του γίνεται μικρότερη", είπε.

Δεν αρνείται ότι υπάρχει -κατά την εκτίμησή της- μια μικρή ομάδα μαχητών και οι ηγέτες τους που κερδίζουν χρήματα και πλουτίζουν, κατ' αυτό τον τρόπο όμως "χωρίζεται η κοινωνία με εκκωφαντικό τρόπο και δεν μπορεί να κρατήσει".

"Το πολύ σε δυο χρόνια έχει τελειώσει το ISIS"

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης έτσι όπως την βίωσε αλλά και όπως υπολογίζει την συνέχισή της, η δημοσιογράφος ανέφερε στο CNN Greece ότι το ISIS ήταν "ελκυστικό" για ενοχλημένες ομάδες στο Ιράκ εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν μείνει έξω από την κυβέρνηση "όταν η Αμερική τοποθέτησε την σιιτική πλειοψηφία".

"Η ενόχληση βοήθησε το ISIS να χτίσει τον εαυτό του", πρόσθεσε αλλά όπως είπε την ίδια στιγμή, ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι του πρώην καθεστώτος του Μπαθ μέσα στο ISIS, αυτοί δεν συνιστούν ένα κράτος και "το γεγονός ότι δεν είναι ουσιαστικά κράτος είναι και η αδυναμία τους".

"Η οικονομία πηγαίνει πολύ άσχημα, οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φοβισμένοι αλλά και πολύ φτωχοί και στο τέλος αναμένω ότι αυτό θα καταρρεύσει, βλέποντας επίσης ότι μεγάλο μέρος των εδαφών που κέρδισε το Ιράκ το 2013 και το 2014 έχει χαθεί πλέον. Επομένως το τέλος τους θα έρθει, το πότε ακριβώς όμως δεν ξέρουμε. Μπορεί να πάρει ακόμα δυο χρόνια", σημείωσε.
"Όλα τα ΜΜΕ είναι συνδεδεμένα με πολιτικά κόμματα"

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που είχε ως κατάληξη την εμφάνιση και επέκταση των τζιχαντιστών, στο ιρακινό Κουρδιστάν η Τζούντιτ Νίουρικ έστηνε κέντρο Τύπου εκπαιδεύοντας δημοσιογράφους αλλά και διδάσκοντας πολιτικούς και αστυνομία πώς να συνεργάζονται με τα μέσα ενημέρωσης.

"Αυτό που διδάσκαμε είναι ότι αν νομίζετε πραγματικά ότι η δημοκρατία είναι σημαντική τότε πρέπει να δουλέψετε μαζί. Και για μένα ήταν πολύ σημαντικό να λέω στους δημοσιογράφους εκεί ότι ο δημοσιογράφος έχει έναν ρόλο στη δημιουργία της δημοκρατίας. Γιατί βοηθάμε τους ανθρώπους να κάνουν επιλογές με τρόπο ενημερωμένο", εξήγησε.

Ωστόσο αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια προβάλλοντας ως κύριο λόγο της απόφασής της το γεγονός ότι στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής "δεν υπάρχει τίποτα ανεξάρτητο" και πως όλα υποκινούνται από τα πολιτικά κόμματα που ελέγχουν διαφορετικά μέσα με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

"Επισήμως υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητα όμως είναι απλά μέρος ενός πολιτικού παιχνιού. Εάν προσπαθήσεις να μάθεις έναν δημοσιογράφο να έχει μια ανεξάρτητη οπτική γωνιά, πιστεύουν ότι το χρωστούν στα αφεντικά τους. Εάν ένα θέμα δεν ταιριάζει με την θέση του κόμματος τότε δεν θα το καλύψουν", εξήγησε.

"Όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένα με κόμματα, επομένως ο καθένας στα μέσα ενημέρωσης παίζει τον δικό του ρόλο", πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι αυτό που αποκόμισε ως κύρια εντύπωση από την προσπάθειά της να εμφυσήσει πνεύμα ανεξαρτησίας στη δουλειά των δημοσιογράφων είναι οι τελευταίοι "θα ξεκινήσουν να κάνουν την αλλαγή και μετά από δυο εβδομάδες ή ένα μήνα επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, δεν μπορούσα να βρω έναν τρόπο να τους κάνω να κάνουν αυτή την αλλαγή και να πιστέψουν σε αυτή".

"Στην κοινωνία δεν βλέπω κάποια κινητικότητα, είναι απλά τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης που πληροφορούν τους ανθρώπους με τον τρόπο που τα πολιτικά κόμματα θέλουν", τόνισε.

H Jeudit Neurink είναι Ολλανδή δημοσιογράφος και συγγραφέας με εξειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Ζει με τις δυο Σιαμέζες γάτες της στην πρωτεύουσα της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Ιρμπίλ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου