Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

FBI: επαναστατική βάση δεδομένων συνδέει την κακοποίηση ζώων με άλλα εγκλήματα



Οι φιλοζωικές οργανώσεις στις ΗΠΑ χαιρέτισαν την κίνηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (πιο γνωστού ως FBI) να παρουσιάσει μια εθνική βάση περιπτώσεων κακοποίησης ζώων, την πρώτη του είδους στη χώρα.

Η κακοποίηση ζώων προστέθηκε πρόσφατα ως ξεχωριστό αδίκημα στο σύστημα αναφορών εγκλημάτων της υπηρεσίας, όπου προηγουμένως το αρχειοθετούσαν ως «άλλο έγκλημα».

Επίσης, η βαναυσότητα κατά των ζώων αναβαθμίστηκε σε «κακούργημα» όπως ο εμπρησμός και χαρακτηρίστηκε ως «έγκλημα κατά της κοινωνίας» μαζί με τον τζόγο και την πορνεία.

Θα διακριθεί σε τέσσερις υποκατηγορίες: βαριά/ελαφριά παραμέληση, βασανισμός και κακοποίηση από πρόθεση, κακοποίηση με δόλο (κυνομαχίες, κοκορομαχίες) και σεξουαλική κακοποίηση.

Το FBI περιγράφει την κακομεταχείριση των ζώων ως «κάθε πράξη που συνεπάγεται κακοποίηση ή θανάτωση όπως ο βασανισμός, ο ακρωτηριασμός, η πρόκληση ανηκέστου βλάβης, ο δηλητηρίαση ή η εγκατάλειψη. Συμπεριλαμβάνονται το καθήκον φροντίδας (στέγη, τροφή, νερό, περίθαλψη) ή μεταφορά ή φύλαξη του ζώου σε ακατάλληλο μέρος, η διοργάνωση βίαιων θεαμάτων με ζώα» και άλλα.

Δεν συμπεριλαμβάνεται όμως η χρήση ζώων σε θεάματα όπως αυτά των τσίρκων και των δελφιναρίων, το κυνήγι, το ψάρεμα κλπ.

«Όταν η βάση δεδομένων ενημερωθεί και ξεκινήσει η λειτουργία της θα προκληθεί κοσμογονική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την προστασία των ζώων» δήλωσε στο Yahoo News ο ψυχολόγος Ράνταλ Λόκγουντ, αντιπρόεδρος των προγραμμάτων αντιμετώπισης της κακοποίησης ζώων της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων και εμβληματική φυσιογνωμία του φιλοζωικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, ο Λόκγουντ συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκέντρωση εμπειρικών δεδομένων που αποδεικνύουν μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και τη βία μεταξύ ανθρώπων.

Η κακομεταχείριση ζώων συχνά συνδέεται με επαχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Η νέα βάση δεδομένων θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αστυνομικών αρχών και δείχνει στην κοινωνία ότι η βία κατά των ζώων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράξη ήσσονος σημασίας και συνεπειών.


Πηγή : econews


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου