Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πυρετός στη ΝΔ για το προσφυγικό



Κλιμακώνει τις πιέσεις εντός και εκτός συνόρων η Συγγρού

Ανεβάζει τους τόνους για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαισθανόμενος πως η ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο του προσφυγικού απειλεί να φέρει τη χώρα προ τετελεσμένων με καταστροφικές συνέπειες. Ολόκληρη η Συγγρού έχει τεθεί σε «πολεμική ετοιμότητα» προκειμένου να εμφανιστεί έτοιμη και με συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατόπιν σχετικού αιτήματος και του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ήδη γύρο τηλεφωνικών επαφών με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Βασίλη Λεβέντη προκειμένου να αναλύσει τις θέσεις της ΝΔ ενόψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ώστε στη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου η «χώρα να εμφανιστεί με εθνική στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης».

Πάντως, έντονη δυσφορία προκάλεσε στη Συγγρού η επίθεση του πρωθυπουργού στη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας «από τη μία ζητεί συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει» απαντούν κύκλοι της ΝΔ στην ομιλία του Πρωθυπουργού. «Είναι ο ντόκτορ Τζέκιλ και ο μίστερ Χάιντ της πολιτικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά κατώτερος των περιστάσεων».

Όσον αφορά την απουσία από την συζήτηση στη Βουλή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επεσήμαναν ότι την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ακόμη σημείωσαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν ήρθε γιατί δεν είναι παρακολούθημα όσων κάνει ο Πρωθυπουργός» και πρόσθεσαν ότι η σημερινή συζήτηση δεν ήταν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Παρά τη νέα κόντρα πάντως, η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για συστράτευση και αναχώματα απέναντι στον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας. Ως εκ τούτου, στο μέτωπο της Ευρώπης η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κατέθεσε πρόταση με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για οικονομικές κυρώσεις και περικοπές κονδυλίων στις χώρες που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Συντονιστικό για το προσφυγικό

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση νέας Ομάδας Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, την οποία μετέχουν οι Νίκος Δένδιας, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Μάκης Βορίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στόχος της νέας «ομάδας κρούσης» της ΝΔ είναι να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το προσφυγικό και να καταθέσουν ένα πλήρες σχέδιο με το οποίο θα προσέλθει και ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Σκληρή γραμμή και αγωνία για την τουρκική στάση

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρέσβη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε σε αυστηρούς τόνους πως η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όσο και για την απευθείας μετεγκατάσταση ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια. Ειδική μνεία έκανε ο κ .Μητσοτάκης για την εμπλοκή με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να συνδέει την ατζέντα της με τις πάγιες αξιώσεις στο Αιγαίο με τη διαχείριση του προσφυγικού, απειλώντας ουσιαστικά Ελλάδα και Ευρώπη. «Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα η Συντονίστρια Τομέων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υπογράμμιζε με δήλωσή της πως η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, χωρίς ανταλλάγματα.



Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου