Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αφού γέμισε τη χώρα δύστυχους πρόσφυγες, θέλει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών



Πούλμαν με πρόσφυγες σε όλο το μήκος της εθνικής οδού, γεμάτα τα κέντρα υποδοχής - 500 μετανάστες με παιδιά από Λαμία στα Σκόπια με τα πόδια

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται πλέον όλη η χώρα, καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους από την στιγμή που η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ καθημερινά φτάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες, το τελευταίο 24ωρο οι αρχές των Σκοπίων έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη. Μέσα στο κέντρο υποδοχής έχουν στηθεί 100 σκηνές και 150 λυόμενα. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο “Διόνυσος”. Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο. 

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Το πρωί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες με τις αποσκευές στα χέρια, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στη Λαμία, ξεκίνησαν με τα πόδια από την πόλη για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια! Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Μετανάστες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για τα Σκόπια:


Στην Αθήνα και οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης από Χίο, Μυτιλήνη, Κω και Ρόδο θα εγκλωβιστούν στην πρωτεύουσα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε κανένα λεωφορείο να ξεκινήσει προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Δεκάδες μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο στoν Σταθμό Επιβατών του Ο.Λ.Π: 


Περισσότεροι από 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στον Πειραιά: 

Την ίδια ώρα βέβαια τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Ελληνικό και Σχιστό ήδη ασφυκτιούν καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες και γι' αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα γίνει διαλογή για όσους έφτασαν σήμερα στον Πειραιά με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους.

Ηδη από χθες ορισμένοι από όσους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό πήραν ταξί προκειμένου να μετακινηθούν προς την πλατεία Βικτωρίας και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με όποιο τρόπο μπορούν.

Πρόσφυγες και μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας: 


Εικόνες από τις εγκαταστάσεις στα Διαβατά:


Και όλα αυτά ενώ σήμερα συγκαλείται, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου