Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσία: «Προκλητικοί οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία». Νέες απειλές Νταβούτογλου



Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε σήμερα, Δευτέρα, τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων Κούρδων στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «προκλητική» την πολιτική της Άγκυρας, η οποία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, συνιστά «απειλή γι την ειρήνη». Πρόκειται για την τρίτη ημέρα που το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει τη Συρία στο πλαίσιο αντιποίνων.

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή», τονίζεται στο δελτίο τύπου. Ακόμα, η ρωσική διπλωματία κατηγορεί την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να διευκολύνει την παράτυπη είσοδο στη συριακή επικράτεια νέων ομάδων τζιχαντιστών και ένοπλων μισθοφόρων» από τα σύνορά της.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στη Συρία το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη γειτονική της χώρα. Η συριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι Τούρκοι στρατιώτες πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 100 ενόπλων που εισήλθαν στη Συρία το Σάββατο με 12 φορτηγά που μετέφεραν βαρύ οπλισμό, σε μια επιχείρηση για τον εφοδιασμό ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει περίπτωση Τούρκοι στρατιώτες να εισήλθαν στη Συρία», δήλωσε ο Γιλμάζ. 
Ο Τούρκος υπουργός διέψευσε επίσης δημοσιεύματα για την άφιξη σαουδαραβικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για την καταπολέμηση μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο είπε πως έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή από τη Σαουδική Αραβία τεσσάρων F-16.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιεί τους Κούρδους ότι εάν επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη Αζάζ, τότε ο ίδιος θα σκληρύνει την στάση του. «Δεν θα αφήσουμε την Αζάζ να πέσει», δήλωσε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης, της Γαλλίας, της Ρωσίας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ο λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με την Μέρκελ, θα ήταν η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.'

«Στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη την οποία να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», απάντησε η καγκελάριος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δημιουργία ενός «ασφαλούς χώρου» στη Συρία.

Στην Δαμασκό ο ντε Μιστούρα. Άσαντ: Η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός δεν σημαίνει παύση χρήσης των όπλων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Δαμασκό μετέβη σήμερα, Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα. Την ίδια στιγμή, ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός δεν σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα πάψουν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους και πρόσθεσε ότι ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο μέσα σε μια εβδομάδα.

«Σε ό,τι αφορά μια εκεχειρία, μια διακοπή των επιχειρήσεων, εάν συμβεί, δεν σημαίνει ότι κάθε πλευρά θα σταματήσει να χρησιμοποιεί όπλα», ανέφερε ο Άσαντ κάνοντας δηλώσεις στη Δαμασκό που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.
«Η εκεχειρία σημαίνει πρώτα απ' όλα ότι θα εμποδιστούν οι τρομοκράτες από το να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Η μετακίνηση όπλων, εξοπλισμού ή τρομοκρατών, ή η οχύρωση θέσεων, δεν θα επιτραπεί», διεμήνυσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters)



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου