Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τουσκ: Η αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα πρόβλημα



«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση [...] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με τρόπο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους, είπε.

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν – όπως προτείνουν κάποιοι εταίροι – «δεν είναι λύση».

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση [...] δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι τυχόν αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης «δεν θα βάλει τέλος το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», ούτε θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από μία κρίση που «δοκιμάζει τα όρια» όλης της Ευρώπης, και τόνισε ότι ούτε η χώρας μας ούτε η Γηραιά Ήπειρος προκάλεσαν την προσφυγική κρίση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα των νησιωτών στο Αιγαίο για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με τρόπο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους στην Ευρώπη, προσέθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Τουσκ έστειλε διπλωματικά και ένα θετικό μήνυμα και για την αξιολόγηση από τους πιστωτές, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το πρόβλημα δεν θα δοθεί με λιγότερη Ευρώπη, όπως προτείνουν κάποιες χώρες, αλλά «αλληλεγγύη», «περισσότερη συνυπευθυνότητα» και «περισσότερη Ευρώπη».

Τη στιγμή που οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ προτείνει σχέδιο Β με πιθανό σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η νοοτροπία οδηγεί την Ευρώπη σε «αδιέξοδο», επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες ενέργειες και καταμερισμός της ευθύνης, όχι το «blame game».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο «δυσανάλογο βάρος» που έχει επωμισθεί η Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως ότι υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης, με την ολοκλήρωση τεσσάρων από τα πέντε Hotspots.

Είναι λάθος η νοοτροπία «όχι στη δική μου αυλή» που προτάσσουν ορισμένοι εταίροι, προσέθεσε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο συριακό εμφύλιο, όμως, σε μία ξεκάθαρη βολή προς τη Ρωσία, σχολίασε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αφήνουν «λίγες ελπίδες» για εκεχειρία και στέλνουν νέα ανθρώπινα κύματα προς την Ε.Ε.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, η ενίσχυση της Frontex στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και η αποστολή του NATO στο Αιγαίο.





Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου