Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο «Παντεσπάνιους» ενημερώνει μαθητές και δασκάλους για τον διαβήτη



Ένα παιδικό βιβλίο, ειδικό ενημερωτικό υλικό για δασκάλους και μια θεατρική διασκευή του βιβλίου φιλοδοξούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα που βιώνουν τα παιδιά με διαβήτη τύπου Ι στην σχολική ζωή τους. «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα 
της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), ενώ έχει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

O διαβήτης τύπου Ι (ή νεανικός διαβήτης) είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που το έλλειμμα ενημέρωσης, των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών, κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με διαβήτη. 

Η ενημερωτική εκστρατεία της Sanofi Ελλάδας έχει ως στόχο να ενημερώσει την σχολική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για τον διαβήτη τύπου Ι και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα παιδί που πάσχει από τη νόσο. 

«Ο Παντεσπάνιους κι εγώ»

Για τις ανάγκες της εκστρατείας, ο γνωστός συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς συνέγραψε το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. 

Ο 11χρονος ήρωας του βιβλίου, ο Παύλος, αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Όμως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει αλλά να ζήσει μαζί του. Θα τα καταφέρει; Δε μένει παρά να διαβάσουμε το ημερολόγιο του!

Ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση.

Για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής) το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Το υλικό αυτό θα έχει σταλεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σε 4.620 δημοτικά σχολεία, με στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη νόσο μεταξύ των 67.000 δασκάλων και των 650.000 μαθητών. Απώτερος στόχος είναι να ανεβάσει κάθε σχολείο τη δική του θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Να σημειωθεί ότι το σύνολο του υλικού είναι διαθέσιμο δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας και Κύπρου Μάρκος Γερασόπουλος, επεσήμανε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπική συμμετοχή όλων μας στη διάδοση της πρωτοβουλίας, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι».

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας εξήγησε ότι «το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον»

Η Μαριάννα Μεταξά μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΕΛΟΔΙ, εκπαιδευτικός και μητέρα παιδιού με διαβήτη τύπου Ι συμπλήρωσε ότι «το παιδί με διαβήτη δεν είναι άρρωστο, απλώς πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ζωής για είναι ρυθμισμένο. Με τους κατάλληλους χειρισμούς το υλικό μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, ώστε να βοηθηθεί το παιδί με διαβήτη να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα. Και επειδή ο εκπαιδευτικός δεν είναι παντογνώστης, χρειάζεται διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και όχι εφησυχασμός». 

Τέλος, ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς εξήγησε ότι «το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο για να βοηθά το παιδί να ταυτιστεί με τον ήρωα. Η θεατρική παράσταση ενθαρρύνει τη βιωματική εμπειρία, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να σκεφτούν ότι ο διαβήτης τους αφορά άμεσα». 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου