Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γαλλία:Παράξενη η απόφαση Βελγίου για επαναφορά συνοριακών ελέγχων



«Παράξενα και τα κίνητρα - Δεν είχαμε προειδοποιηθεί»

«Η απόφαση αυτή είναι για μας παράξενη, όπως και τα κίνητρά της» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σχολιάζοντας την απόφαση του Βελγίου να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από τον καταυλισμό του Καλαί.

«Δεν είχαμε προειδοποιηθεί» δήλωσε ο Καζνέβ προσερχόμενος την Πέμπτη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο το προσφυγικό.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Τρίτη την επαναφορά προσωρινά των ελέγχων στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών από αυτούς που εγκαταλείπουν την «Ζούγκλα» του Καλαί, τον αχανή καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την είσοδο στη γαλλική πλευρά της σήραγγας της Μάγχης.

Επ' αυτού ο Μπερνάρ Καζνέβ διαβεβαίωσε «ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα για τη γαλλική κυβέρνηση να στείλει μπουλντόζες εκεί για την απομάκρυνση των μεταναστών».

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην παροχή καταφυγίου σε όλους όσοι τελούν υπό καθεστώς αιτούντα ασύλου στη Γαλλία» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, προβάλλοντας τον «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Το να ισχυριζόμαστε ότι θα μπορούσε, λόγω της παροχής καταφυγίου, να υπάρξει ένα κύμα μεταναστών στα βελγικά σύνορα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός απέκλεισε επίσης οποιονδήποτε παραλληλισμό ανάμεσα στην απόφαση αυτή του Βελγίου και σε αυτήν που είχε λάβει το Παρίσι τον Νοέμβριο για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά του με το Βέλγιο, καθώς αυτή ελήφθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα με απολογισμό 130 νεκρούς.

«Τρομοκράτες χτύπησαν στην εθνική επικράτεια» και «ήταν έκδηλη η διατάραξη της δημόσιας τάξης», υπογράμμισε ο Καζνέβ.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου