Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Κυβερνητική «εμπλοκή» με Μαν. Σφακιανάκη



Σε περίοδο παρατεταμένων αναταράξεων δείχνει να έχει εισέλθει η κυβέρνηση, καθώς νέα ενδοκυβερνητική «τρικυμία» προκλήθηκε χθες, με επίκεντρο τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία,και ειδικότερα την απόφαση να απομακρυνθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο διευθυντής της υπηρεσίας, Μανώλης Σφακιανάκης. Η δυσαρέσκεια για την απόφαση αυτή εκδηλώθηκε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Τόσκα. Μάλιστα, τις ίδιες ώρες εξελισσόταν η παράλληλη μίνι κρίση με την αποπομπή τού υπό παραίτηση υφυπουργού Υποδομών, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη για την αντικατάσταση του οποίου αναμένεται να συναντηθούν αύριο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση επιχειρήθηκε το θέμα να κρατηθεί χαμηλά, οι διαστάσεις που έλαβε και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και έλαβαν μορφή μαζικής διαμαρτυρίας, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ανάγκασαν το κυβερνητικό επιτελείο σε αναδίπλωση και προκάλεσαν μία ακολουθία γεγονότων που προδίδουν εκνευρισμό και αμηχανία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι χθες το πρωί η πρωθυπουργική ενόχληση είχε μετακινηθεί από τον κ. Τόσκα στον κ. Σφακιανάκη, καθώς προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης για τη μετακίνησή του. Αφήνεται να εννοηθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι στον κ. Σφακιανάκη είχε διαμηνυθεί ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Στην ενόχληση που προκάλεσε με τις πρωτοβουλίες του, αποδίδεται η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Τόσκας από το βήμα της Βουλής χθες. Λίγο αργότερα και προκειμένου να κλείσει ένα θέμα που εκτιμήθηκε ότι επικοινωνιακά προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση, αποφασίσθηκε να προταθεί στον κ. Σφακιανάκη η μετακίνησή του σε αναβαθμισμένη, σε σχέση με την αρχική, θέση.

Νωρίτερα, με τον έμμεσο υπαινιγμό ότι ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μάλλον διακρίνεται για την ικανότητά του περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, «υποδέχθηκε» στη Βουλή ο κ. Τόσκας, ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τις κρίσεις των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Επειδή αναφέρθηκε και το όνομα του Διευθυντού Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τόσος ντόρος έχει γίνει –και τον υιοθετείτε, βλέπω, αυτόν τον ντόρο και εσείς– θα ήθελα να πω ότι η αντίληψη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις αστυνομικές ικανότητες των ανθρώπων και τις ικανότητες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

Νωρίτερα, ο κ. Κυριαζίδης σημείωνε ότι «δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε η καρατόμηση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με την καρατόμηση του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης (Ν.Δ.), Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), και Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Οι ερωτώντες βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με άκρατο κομματισμό και παντελή έλλειψη αξιοκρατίας.

Βοηθός επιτελάρχη, μετά το αδιέξοδο

Χρέη βοηθού επιτελάρχη αναμένεται τελικά να αναλάβει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Η συγκεκριμένη θέση δεν υπήρχε, αλλά αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που ανέκυψε μετά την άρνηση του δημοφιλούς υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. να μετακινηθεί από τον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης του αρχηγείου. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Σφακιανάκης θα τοποθετηθεί δίπλα στη νέα προϊσταμένη του επιτελείου, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, διατηρώντας την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τι είχε προηγηθεί; Το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώθηκε ότι ο κ. Σφακιανάκης μετατίθεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Στο άκουσμα της απόφασης, ο κ. Σφακιανάκης αντέδρασε και κατέθεσε ένσταση, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μετακίνησής του. Χθες το μεσημέρι, εν μέσω πρωτοφανών αντιδράσεων από το αρχηγείο, ανακοινώθηκε ότι η προσφυγή έγινε δεκτή και η μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη στον κλάδο ακυρώνεται. Τελικά όμως, κι ενώ το θέμα προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποφασίστηκε ο Κρητικός υποστράτηγος να μην επιστρέψει στη Δίωξη, αλλά να τοποθετηθεί στο επιτελείο, σε θέση που πρόκειται να δημιουργηθεί γι’ αυτόν.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου