Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Κάμερον: Είμαστε ένα ανεξάρτητο νησιωτικό έθνος


Ο πρωθυπουργός Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιθυμίας της Βρετανίας να προστατέψει την κυριαρχία της. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ολοένα πιο σίγουρη για την επίτευξη συμφωνίας Βρετανίας– ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιθυμίας της χώρας του να προστατέψει την κυριαρχία της, ζητώντας την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για τον επανακαθορισμό των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι οποίοι αναμένονται να αποφασιστούν την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης - 19ης Φεβρουαρίου.


Κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στην γερμανική πόλη του Αμβούργου, παρουσία της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, αλλά και ηγετών του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, ο Κάμερον σημείωσε πως γνωρίζει πως κάποιοι μπορεί να θεωρούν την Βρετανία ως "αντιδραστική και αρκετά ισχυρογνώμων", στην προσπάθεια της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους παραμονής της στην Ένωση των 28 κρατών-μελών.

Εντούτοις, υπερθεμάτισε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει θα βοηθήσουν την Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη–μέλη της ΕΕ, ενώ παράλληλα "δεν απολογήθηκε" για την ανάγκη της Βρετανίας να προστατέψει την κυριαρχία της.

"Διαθέτουμε τον χαρακτήρα ενός νησιωτικού έθνους– ανεξάρτητου, ειλικρινούς, ένθερμου αναφορικά με την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας – και των θεσμών που μας έχουν εξυπηρετήσει πολύ και για πολλά εκατοντάδες χρόνια", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον δεκάδων καλεσμένων στην αίθουσα συμποσίου στο δημαρχείο του Αμβούργου.

"Αλλά είμαστε παράλληλα ένα ανοιχτό έθνος…Και δεν επιθυμώ από μας να υψώσουμε τείχη και να υποχωρήσουμε από τον κόσμο", πρόσθεσε.

Ο Κάμερον επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται σκληρά για να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των βρετανών πολιτών πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναφέρουν πως έχει υπάρξει συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο Κάμερον θα πρέπει να διευθετήσει δύσκολα τελικά ζητήματα, όπως την μετανάστευση που ελπίζει να μπορέσει να περιορίσει τα προνόμια των εργαζομένων της ΕΕ.

Εξέφρασε επιπρόσθετα την ελπίδα του να εξασφαλίσει δικλείδες ασφαλείας για τις χώρες που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης των 19 κρατών μελών και μια κατανόηση ότι "θα μπορούμε να λειτουργούμε τα δικά μας συστήματα κοινωνικής πρόνοιας".

"Οπότε, εάν με την συνεργασία μας μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές, τότε θα προτείνω αναμφισβήτητα την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτούς τους νέους όρους", υπογράμμισε, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά πως: "Φυσικά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε".

Η καγκελάριος Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε πως είναι ολοένα πιο σίγουρη για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, προειδοποιώντας όμως πως χρειάζονται και από τις δύο πλευρές περισσότεροι συμβιβασμοί.

Κάποιους από τους προβληματισμούς που έθεσε ο Κάμερον ήταν "όχι μόνο εύλογοι, αλλά εγείρονται και από εμάς (σ.σ. Γερμανία), τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Όπως ανέφερε, ζητήματα όπως αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο αναφορικά με την Βρετανία.

"Η Ευρώπη χρειάζεται την Μεγάλη Βρετανία και η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται την Ευρώπη", δήλωσε η Μέρκελ. Η "ικανότητα για συμβιβασμό" που διαθέτει η ΕΕ θα χρειαστεί από όλους για την συμφωνία του πακέτου των αλλαγών που αναζητά η Βρετανία, τόνισε.

"Εύχομαι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στο μέλλον ένα ενεργό μέλος μιας επιτυχημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον της Βρετανίας και της Γερμανίας.


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου