Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

«Μπορούμε - Μπορώ» να νικήσουμε τον καρκίνο




Δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στις 5 Φεβρουαρίου

Συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα που στοχεύουν στην ενημέρωση και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, προγραμματίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου. Με το σύνθημα «Μπορούμε - Μπορώ» η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η ΕΑΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις. Μέχρι το 2025 τα νέα περιστατικά καρκίνου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, εξίσου εφικτή είναι η μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25%, μέχρι το 2025, αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, το «μπορώ» είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα, για να αρχίσει η μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί το επόμενο μεγάλο βήμα, να εμβαπτίσουμε τα «εγώ» μας στο «εμείς», στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες υποστηρικτικές οργανώσεις για να προωθήσουν τον αντικαρκινικό αγώνα και να πιέσουν το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας. «Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας», σημειώνει.

Ο κ. Φιλόπουλος επισημαίνει ότι οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο στην Ευρώπη, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του  2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.

Σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις στη Λειβαδιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Μήλο, την Καρδίτσα και στις περισσότερες πόλεις όπου λειτουργούν τα παραρτήματα της Ε.Α.Ε.. Την ημέρα αυτή, στην Αθήνα, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους, από τις 11 πμ έως 5 μμ.. Θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα στους περαστικούς για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής. Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα Ολυμπιονικών θα προτρέπουν, μέσα από τη διήγηση της προσωπικής ιστορίας τους, όλους τους νέους να ασχοληθούν με τη σωματική άσκηση. Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο που θα βρίσκεται στο σημείο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου