Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

"Ο χειμώνας δεν μας ταιριάζει", το λέει κι η επιστήμη



Αν είσαι από τους ανθρώπους που αγαπούν τον χειμώνα, τότε αυτή η μελέτη ενδεχομένως να σε βρει εντελώς αντίθετο. Ωστόσο, αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και νομίζεις πως "ο χειμώνας φταίει για όλα", μάλλον η επιστήμη είναι με το μέρος σου και σε επιβεβαιώνει πως ένας μουντός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σου και τη συγκέντρωσή σου.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ένας συννεφιασμένος καιρός μπορεί, ειδικότερα, να μας αποσυντονίσει.

Σύνθημα από "εσωτερικό ρολόι"

Η ερευνητική ομάδα, για να εξετάσει την επίδραση του καιρού στους ανθρώπινους εγκεφάλους, διεξήγαγε ένα πείραμα, με τη συμμετοχή 28 εθελοντών. Οι συμμετέχοντες καλούνταν σε ένα εργαστήριο, σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός έτους, για τεσσερισήμισι ημέρες κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εργαστήριο, όπου καλούνταν για να βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες στερούνταν τον ύπνο τις πρώτες 42 ώρες και στη συνέχεια υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ προσοχής και μνήμης σε υπολογιστή, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων τους.

"Ο χειμώνας μπορεί αφήνει τα μυαλά μας να περιπλανώνται και να μην συγκεντρώνονται τόσο εύκολα"

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι εκτελούσαν καλύτερα τα τεστ προσοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν -ανεξαρτήτως εποχής- σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό υποδηλώνει πως το σώμα παίρνει το σύνθημα για να λειτουργήσει καλύτερα από ένα εσωτερικό ρολόι και όχι εξωτερικά από το φως του ηλίου. 

Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στη Daily Mail, λένε πως το ρολόι του σώματός μας παρακολουθεί τις εποχές, ακόμη και όταν το φως της ημέρας είναι περιορισμένο.

Ο χειμώνας θαμπώνει τις αισθήσεις μας

Η ερευνητική ομάδα, μεταξύ άλλων, γράφει στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, όπου δημοσιεύτηκε μία πρώτη έκδοση της μελέτης: “Οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στα δύο καθήκοντα διέφεραν σημαντικά μεταξύ των εποχών, αλλά η φάση αυτών των ετήσιων ρυθμών ήταν εντυπωσιακά διαφορετική, υποδηλώνοντας μια σύνθετη επίδραση της εποχής στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου". 

Το σώμα παίρνει το σύνθημα για να λειτουργήσει καλύτερα από ένα εσωτερικό ρολόι και όχι εξωτερικά από το φως του ηλίου

Στα τεστ προσοχής, οι μέγιστες και ελάχιστες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν την εποχή του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η "μνήμη εργασίας" (την ικανότητα αποθήκευσης περιορισμένων πληροφοριών για σύντομο χρονικό διάστημα) από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στα καλύτερά της, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο χειμώνας μπορεί να θαμπώσει τις αισθήσεις μας και είναι δυνατόν να αφήσει τα μυαλά μας να περιπλανώνται και να μην συγκεντρώνονται τόσο εύκολα. Φαίνεται λοιπόν πως οι εγκέφαλοί μας είναι σε θέση να προσανατολίζονται καλύτερα και δίνουν να περισσότερη προσοχή, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου