Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει... δουλειά, με προσφυγικό και συναντήσεις στις Βρυξέλλες



Ο «μήνας του μέλιτος» μετά την ανάδειξη στην προεδρία της ΝΔ έχει τελειώσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πλέον κρίσιμο διάστημα που διανύει η χώρα με ανοιχτά τα μέτωπα του προσφυγικού, της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό – φορολογικό , τα μπλόκα της οργής και την αντίδραση ολόκληρης της κοινωνίας που εκφράστηκε με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, απαιτούν συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και κινήσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσδίδει εθνικά χαρακτηριστικά στο ζήτημα του προσφυγικού, θα επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα τη Λέσβο, για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, πριν από το γεύμα που θα έχει με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για «αργά αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση της κρίσης και για λάθος χειρισμούς που έδειξαν ότι υποτίμησε το πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα κάνει αυτοψία στα κέντρα υποδοχής στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι υπάρχει κατ΄ αρχήν ένα επίπεδο συνεννόησης με την κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού – γεγονός για το οποίο βάλλεται από στελέχη της ΝΔ που ζητούν πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση ακόμη και στο θέμα αυτό - και έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική θα είναι η παρουσία του στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες επίσημες επαφές με ηγέτες της Ευρώπης και στόχο να διαπραγματευθεί την ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη τους με ενίσχυση της Frontex και ταχύτερη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει διάσταση ευρωπαϊκή στην προσφυγική κρίση και να επισημάνει τις ευθύνες που έχουν τόσο η Ε.Ε όσο και η Τουρκία, η οποία δείχνει ανοχή στη δράση των διακινητών, ζητώντας να πιεστεί η Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Το «ντεμπούτο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες δεν θα περιοριστεί στο προσφυγικό. Θα είναι μία πρώτη διερεύνηση τόσο από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών της κεντροδεξιάς για τις εκατέρωθεν προθέσεις και τα περιθώρια αγαστής συνεργασίας, την ώρα μάλιστα που η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτή και η θηλιά σφίγγει για την κυβέρνηση. Θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί από τον κ. Μητσοτάκη να στηρίξει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είναι άγνωστος όμως ακόμη ο βαθμός πίεσης που θα ασκηθεί.

Η συνάντησή του στο περιθώριο της Συνόδου – που ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί - με την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και οι συζητήσεις με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πιερ Μοσκοβισί, Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και τον Μάρτιν Σουλτς θα καταδείξουν τη στρατηγική από εδώ και πέρα, αλλά και θα δώσουν την δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιαστεί ως καταλύτης των εξελίξεων, πιέζοντας παράλληλα προς την κατεύθυνση της άρσης των ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές.


Πηγή : zougla.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου