Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη με το σταγονόμετρο για τους ανασφάλιστους



Μόλις 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος».

Αν θεωρητικά όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας χρειαστούν κάποια ιατρική ή φαρμακευτική κάλυψη μέσα στο έτος, τότε στον καθένα θα αντιστοιχούν 40 ευρώ! Κι αυτό, αν οι ανασφάλιστοι είναι 2,5 εκατομμύρια κι όχι περισσότεροι...

Το κονδύλι έχει ήδη βρεθεί και δεσμευτεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΕΟΠΥΥ θα διευρύνει τις κατηγορίες των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και φαρμακευτική κάλυψη μέσω του ΑΜΚΑ τους.

Κάπως έτσι, ενώ το μέτρο και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση με γνώμονα ανθρωποκεντρικό, έρχονται πάλι τα πρακτικά προβλήματα να δημιουργήσουν πονοκέφαλο. Γιατί ακόμα κι αν χρειαστούν εξετάσεις ή φάρμακα ή νοσηλεία ή κάποια από τα παραπάνω, οι μισοί ή ακόμα το 1/3 από τους ανασφάλιστους, αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιοι θα υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες (καρκίνο, καρδιολογικά, σκλήρυνση κατά πλάκας που απαιτούν χιλιάδες ευρώ για φάρμακα), και κάποιοι άλλοι θα πάθουν από μικροατυχήματα ως κάποια αντιμετωπίσιμη αλλά μόνο με χειρουργική επέμβαση πάθηση (όπως είναι η χολοκυστίτιδα, η σκωληκοειδίτιδα, ο καταρράκτη στα μάτια κλπ), ο λογαριασμός δυστυχώς δεν βγαίνει ακόμα κι αν οι υπόλοιποι έχουν μηδενικά έξοδα!

Οι φαρμακευτικές εταιρείες μάλιστα είχαν εκτιμήσει ότι για την φαρμακευτική μόνο κάλυψη των ανασφάλιστων της χώρας απαιτούνται 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι αν σε αυτό προσθέσουμε εξετάσεις και νοσηλείες, τότε το ποσό γίνεται δυσθεώρητο και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει το πενιχρό 100 εκατ. ευρώ που προβλέφθηκε για το 1/4 των πολιτών της χώρας!



Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου