Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Από Μάρτιο ίσως και βλέπουμε... για τις δηλώσεις



Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές που κινούνται σε ρυθμούς "χελώνας" και οι εκκρεμότητες με τις νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα διευθετούν ζητήματα σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, κρατούν μέχρι και σήμερα κλειστό το Taxis...

Παρά τους σχεδιασμούς για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου και παρότι η ΓΓΔΕ δεν παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, η οποία έληξε στις 15/2, τελικά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φοροδηλώσεων θα μείνει κλειστή για αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο ν/σ , οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται θα προστεθούν, με την μορφή τροπολογίας πιθανότατα, στο νέο φορολογικό. Αυτό σημαίνει ότι ως τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν είναι λίγο πολύ γνωστά:

* Ποιος θα είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας - γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και όπως λέγεται θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει την διαδικασία ορισμού του υπόχρεου, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. Η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν στις Δ.Ο.Υ. για να δηλώσουν και οι δύο ποιος θα είναι ο φορολογικά «υπόχρεος/-η» για την υποβολή της δήλωσης. Μετά τη δήλωση αυτή, οι χρεώσεις ή οι επιστροφές φόρου που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης θα γίνονται στο ΑΦΜ του υπόχρεου που θα επιλεγεί.

* Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για την δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπ. Οικονομικών διατήρησε στο Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό όπως τις προηγούμενες χρονιές ή αν μείνει ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί.

* Επίσης θα πρέπει να λυθεί το θέμα των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως είναι οι φοιτητές και οι άνεργοι. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους. Και αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

* Επίσης εκκρεμότητα υπάρχει και με το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Φέτος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αρχίσει να εισπράττει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος ξεκινώντας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Στο μεταξύ το υπουργείο σχεδιάζει φέτος να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Όλα αυτά θα γίνουν γιατί το ΥΠΟΙΚ θέλει να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κάτι που συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους να «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Πάντως θυμίζουμε πως λογιστές-φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, λόγω του ασφαλιστικού, έχουν αποφασίσει να απέχουν από την υποβολή των δηλώσεων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Πηγή : eleftheria.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου