Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Πόρτα της Αθήνας στην Αυστρία. Είπαμε όχι σε επίσκεψη της Υπ. Εσωτερικών




Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αρνητικά σε αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Μία μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έρχεται αντιμέτωπη με την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η Λάιτνερ είπε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να έρθει στην Ελλάδα να συζητήσουν και εκείνος της απάντησε πως λόγω των κλειστών συνόρων και της κατάστασης δεν το βλέπει να γίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα το επιβεβαιώνει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι χθες , η Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της», με τον υπουργό να απαντάει σε υψηλούς τόνους.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός υποστήριξε πως η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Η Λάιτνερ, σχολίασε και την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, τονίζοντας πως είναι ένδειξη κινητικότητας. Επισήμανε ότι τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων». Πρόσθεσε επίσης πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ - και πως, εκτός τούτου, η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά την άποψή της, ενόσω δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης.


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου