Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει δαπανήσει πάνω από 9 δισεκ. για τους πρόσφυγες»



O πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο προσφυγικό κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική 

Από τη Χιλή όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για να το αντιμετωπίσει.   

«Η Τουρκία έχει ανοίξει τις πόρτες της, χωρίς να κάνει καμία διάκριση, σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ και έως σήμερα οι δαπάνες που έχουμε κάνει ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια» επισήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, έπεται από μια συνάντηση που είχε με την Χιλιανή ομόλογό του Μισέλ Μπατσελέτ.   

Ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε χθες στη Χιλή, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης το Περού και τον Ισημερινό.   «Όλες αυτές οι τραγωδίες με πρόσφυγες που παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αυτές οι σοροί των ανθρώπων που χάθηκαν, αποτελούν σύμβολο αυτής της σύρραξης» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.   

«Θέλω να υπογραμμίσω τον ρόλο της Τουρκίας μπροστά στην τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Υφήλιος» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος Μπατσελέτ.   Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν ίσως συνδέονται και με κλίμα και το αίτημα που περιέγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt πριν λίγες μέρες.

 Η εφημερίδα μετέδωσε πως οι Τούρκοι ζητάνε περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.   Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα ζήτησε 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες.   Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.   Εκτός από το ύψος της βοήθειας ή Άγκυρα φαίνεται να διαφωνεί και με τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων. 



Πηγή: lifo.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου