Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ντ. Μπακογιάννη: Στις 7 Μαρτίου η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί



"Στη Σύνοδο για το προσφυγικό της 7ης Μαρτίου η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί", δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ασκώντας δριμεία κριτική στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. 

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δυστυχώς "έχει ηγέτες που σκέφτονται τα δελτία των 8 στις χώρες τους. Δεν έχουν το θάρρος και το όραμα να δουν την Ευρώπη των επόμενων γενεών και ασχολούνται μόνο με το πως θα κρατηθούν στην εξουσία, πέφτοντας θύμα των ακραίων λαϊκισμών". Κατά την κ. Μπακογιάννη, η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης.   "Είναι ώρα για ηγεσία. Αυτό θα κριθεί στις 7 Μαρτίου", είπε εμφατικά.

Κοιτώντας μπροστά, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το 2020 η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται μια Ευρώπη ισχυρή, που θα λειτουργεί ως δύναμη σταθερότητας. Όμως το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση που απειλεί τη συνοχή του.

Η βουλευτής πρότεινε τα εξής βήματα για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης:

-Ανασυγκρότηση και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών λήψης αποφάσεων
 -Αλλαγή κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ, με διαφορετική κατανομή βαρών

-Ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη

Στο σημείο αυτό, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην επιθετικότητα των χωρών της Βίζεγκραντ και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να συγκαλέσει σύσκεψη των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου.

-Διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών

Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα αποτελείται κατά 60-70% από μετανάστες και κατά 35% από πρόσφυγες.

Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής πολιτικής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. "Δεν γίνεται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να στηρίζουν με προγράμματα προς χώρες οι οποίες όμως όταν καλούνται να πάρουν πίσω  τους δικούς τους πολίτες, δεν το κάνουν".
Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι όλοι οι οικονομικοί μετανάστες που ταξιδεύουν μέσω Μαρόκου πετούν με 40 δολάρια με Turkish airlines στην Κων/πολη και από κει απέναντι.

"Η Ευρώπη έχει πάρα πολύ αργήσει να κάνει το καθήκον της" στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε.




Αναστασία Κυριανίδη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου