Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Μπάχαλο στις συντάξεις - Βαριά η φορολογική πρόταση στο κουαρτέτο - 50% ο ανώτατος συντελεστής - Ερώτημα η έκτακτη εισφορά




Την πρότασή του για τις αλλαγές στη φορολογία, παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στην πρόταση περιλαμβάνονται οι νέες προτεινόμενες κλίμακες και οι συντελεστές τους, με ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, αν και, όπως διευκρινίστηκε, υπήρχαν εισηγήσεις και για υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος είναι τώρα 42% και όπως αποκαλύφθηκε κυβερνητικά στελέχη ήθελαν και ακόμα μεγαλύτερο συντελεστή, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τους Θεσμούς.

Από το σύνολο των αλλαγών προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εάν οι ελληνικές προτάσεις έχουν σκοπό την αύξηση των εσόδων κατά 290 εκατ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά "τουλάχιστον τόσα".

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για το φορολογικό των αγροτών, καθώς δεν υπήρξε σαφής απάντηση στο εάν θα υπάρξουν αλλαγές και στη φορολογία των αγροτών.

Παρόμοιο τοπίο έχει να κάνει και με την έκτακτη εισφορά και την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές το καλοκαίρι. Σε περίπτωση πάντως, που δεν ισχύει αυτόματα ο ανώτατο συντελεστής 50% που προτείνει η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει και μέχρι 58%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν στα εισοδήματα από ενοικια και μάλιστα η αύξηση των συντελεστών θα αφορά και τα εισοδήματα του 2015.

Καμία πληροφορία προς το παρόν δεν υπάρχει και για τις κλίμακες στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και εάν θα υπάρξει και εκεί μία ενιαία φορολογική κλίμακα.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια
Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια. Η σημερινή συνάντηση είχε θέμα την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.

Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα στο κομμάτι του ασφαλιστικού επικρατεί χάος. Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση των θεσμών με τους Θεσμούς ανέφερε πως δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων, αλλά παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη μείωση 15% των συντάξεων είναι συνεχείς και μάλιστα θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι επικουρικές συντάξεις θα είναι εκείνες που δεν θα το γλιτώσουν το "μαχαίρι" για ποσά άνω των 170 ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου