Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Χάθηκαν 2,3 δισ. από τις εξαγωγές λόγω capital controls




Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αν είχαν διατηρηθεί οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) που καταγράφονταν έως τον Ιούνιο του 2015, στη χώρα θα είχαν εισρεύσει 2,3 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι το 2014, με σωρευτικό θετικό αποτύπωμα στα δημόσια έσοδα, στις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2015 υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά. Από την άλλη, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών το 2015, της τάξης του 7,8%. Οι εξαγωγείς, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις από την αύξηση των εξαγωγών είναι πιθανό να εξανεμισθούν, λόγω των κλειστών φυσικών συνόρων, ως συνέπεια των αγροτικών κινητοποιήσεων ή του προσφυγικού ζητήματος.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης σε αρκετές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές επέδρασαν καθοριστικά στο μείγμα των κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και στο ποια τελικά προϊόντα κατέγραψαν τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε. Ετσι, σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, οι εξαγωγές προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν το 2015 κατά 10,6% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την άλλη οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες υποχώρησαν κατά 18,7%. Ειδικά προς τις χώρες της Ευρωζώνης οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2015 κατά 13,5%. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί σε 53,3%, έναντι ποσοστού 46,7% για τις τρίτες χώρες.

Το παραπάνω γίνεται πιο εμφανές με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγές ανά χώρα. Η Τουρκία, που το 2014 ήταν η κυριότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, υποχώρησε το 2015 στην τρίτη θέση, με την αξία των εξαγωγών να καταγράφει μείωση 47,6%. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ιταλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Γερμανία και ακολουθούν στην τέταρτη θέση η Κύπρος και στην πέμπτη θέση η Βουλγαρία. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 54,6%, στο 1,25 δισ. ευρώ περίπου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί στη έκτη θέση από την όγδοη το 2014. Στην έβδομη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στην όγδοη η Αίγυπτος, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία.

Αγορές, ωστόσο, από την άλλη για τις οποίες είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες τα προηγούμενα χρόνια το 2015 κατέγραψαν πτώση. Ενδεικτικά, οι ελληνικές εξαγωγές προς Κίνα μειώθηκαν το 2015 κατά 16,6%. Αγορές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν περιλαμβάνονταν στις πρώτες εκατό και εμφανίστηκαν το 2015 είναι η Λιβερία, οι Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, η Κένυα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Σουδάν και οι Βερμούδες.

Πρωταγωνιστής των ελληνικών εξαγωγών για το 2015 αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, καθώς οι εξαγωγές του εν λόγω προϊόντος σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014, φτάνοντας τα 544 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ελαιόλαδο «αναρριχήθηκε» το 2015 στην τέταρτη θέση μετά των κυριότερων, από πλευράς αξίας εξαγωγών, εξαγόμενων προϊόντων από τη δωδέκατη θέση που βρισκόταν το 2014. Παρά την υποχώρηση κατά 26,4%, τα πετρελαιοειδή παρέμειναν το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας και το 2015, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται σε 7,18 δισ. ευρώ. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα φάρμακα με 719,4 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση το αλουμίνιο με εξαγωγές αξίας 568,8 εκατ. ευρώ.



Πηγή : thecaller.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου